Lukrowane pierniczki

Lukrowane pierniczki

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Sprawdzony przepis na pierniczki. Oto pyszne pierniczki na świąteczny stół, dzięki którym atmosfrea Bożego Narodzenia będzie nas otaczała z każdej strony :)

Składniki:

  • mąka 2 szklanki 
  • cukier 1 szklanka 
  • miód 100 gram 
  • jajko 1 szt 
  • soda oczyszczona 1 łyżeczka 
  • przyprawa do piernika 3 łyżeczki 
  • masło 50 gram

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na pierniczki w kilku krokach:

  1. najpierw musimy zrobić karmel z 2 łyżek cukru, następnie dolać 1/3 szklanki wody, zagotować mieszając do rozpuszczenia się karmelu.
  2. Teraz musimy dodać resztę składników, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić w chłodne miejsce.
  3. Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać jajko, masło oraz wystudzoną mieszankę i zmiksować do połączenia się składników. Odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
  4. Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać. Układać na blaszce  w 1 cm odstępach.
  5. Piec w  180ºC do  lekkiego zarumienienia, po upieczeniu polukrować.

Pierniczki gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy