2 szklanki mąki pszennej
pół łyżki sody oczyszczonej
pół opakowania przyprawy do piernika
lukier:
1 białko
1 szklanka cukru pudru (około)
barwnik
1. Miód, kakao, masło, cukier i przyprawę dać do garnka zagotować i wystudzić.
2. Po ostudzeniu wszystkie składniki dać do miski.
3. Zagnieść ciasto.
4. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
5. Następnie ciasto wałkować i wykrawać pierniczki.
6 Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
7. Białko utrzeć z cukrem pudrem aż będzie miał lukier odpowiednią konsystencję. Dodać barwnik i wymieszać.
8. Lukrem udekorować pierniczki i odstawić do zastygnięcia.
Czekoladowe świąteczne pierniczki
Ciasteczka z konfiturą lub dżemem
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu