Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Pierniczki

print Drukuj
Pierniczki

Elisa

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
3.5

7 ocen

Pyszne i mięciutki pierniczki. Idealne na świąteczny stół.

składniki

Ciasto:

pół szklanki miodu prawdziwego

1/4 szklanki oleju

1 jajko

pół łyżki kakao

1 łyżka masła

3 łyżki cukru

2 szklanki mąki pszennej

pół łyżki sody oczyszczonej

pół opakowania przyprawy do piernika

lukier:

1 białko

1 szklanka cukru pudru (około)

barwnik

sposób przygotowania

1. Miód, kakao, masło, cukier i przyprawę dać do garnka zagotować i wystudzić.

2. Po ostudzeniu wszystkie składniki dać do miski.

3. Zagnieść ciasto.

4. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

5. Następnie ciasto wałkować i wykrawać pierniczki.

6 Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

7. Białko utrzeć z cukrem pudrem aż będzie miał lukier odpowiednią konsystencję. Dodać barwnik i wymieszać.

8. Lukrem udekorować pierniczki i odstawić do zastygnięcia.

Ocena:
3.5
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!