Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Czekoladowe świąteczne pierniczki

print Drukuj
Czekoladowe świąteczne pierniczki

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
4.0

15 ocen

Na świateczny stół warto upiec pyszne pierniczki. Pięknie pachną i tak samo smakują. Polecam mój sprawdzony przepis.

składniki

Składniki na ciasto:

  • pół szklanki miodu prawdziwego
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru
  • 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej

 Dodatkowe składniki:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukrowa posypka ( u mnie gwiazdki )
  • 10 dag polewy mlecznej
sposób przygotowania

Przepis na wykonanie czekoladowych świątecznych pierniczków:

  1. Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do piernika przekładam do garnka i zagotowuję i studzę.
  2. Następnie do mąki dodaję pozostałe składniki oraz te wystudzone i zagniatam ciasto. Z zagniecionego ciasta formuję w kulę i wkładam do lodówki na co najmniej jedną godzinę.
  3. Po tym czasie na lekko posypanej mąką stolnicy wałkuję schłodzone ciasto i za pomocą foremek wykrawam pierniczki. Grubość wałkowanego ciasta zależy od nas jak pulchne chcemy mieć ciasteczka.
  4. Wykrojone układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia. Upieczone studzę.
  5. Polewę przygotowuję według opisu na opakowaniu. Następnie przelewam ją do woreczka cukierniczego i dekoruję pierniczki, posypuję je posypkąi odstawiam do zastygnięcia polewy.

Czekoladowe świąteczne pierniczki gotowe i smacznego.

Ocena:
4.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!