Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Pierniczki

print Drukuj
Pierniczki

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.7

4 oceny

Z tego przepisu zawsze wychodzą idealne

składniki

- 100 g masła
- 250 g cukru
- 100 g miodu
- 10 ml zimnej wody
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- cukrowe pisaki lub lukier

sposób przygotowania

1.
W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać cukier, miód, przyprawę piernikową, pieprz i wodę. Doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Pogotować kilka minut. Odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Wlać masę miodową i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowywać partiami na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycinać ciastka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok.8-9 minut. Wystudzone ciastka udekorować pisakami cukrowymi lub lukrem. Do świąt przechowywać w blaszanej puszce.

Ocena:
3.7
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!