Pierniczki

Pierniczki

Ocena: ★

15 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Z tego przepisu zawsze wychodzą idealne

Składniki:

- 100 g masła
- 250 g cukru
- 100 g miodu
- 10 ml zimnej wody
- 1 łyżka przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżka sody oczyszczonej
- cukrowe pisaki lub lukier

Sposób przygotowania:

1.
W rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać cukier, miód, przyprawę piernikową, pieprz i wodę. Doprowadzić do wrzenia, co jakiś czas mieszając. Pogotować kilka minut. Odstawić do przestygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Wlać masę miodową i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
2.
Ciasto po wyjęciu z lodówki rozwałkowywać partiami na grubość ok. 3 mm. Foremkami wycinać ciastka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 stopni przez ok.8-9 minut. Wystudzone ciastka udekorować pisakami cukrowymi lub lukrem. Do świąt przechowywać w blaszanej puszce.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy