Chlebek twarogowo-olejowy.
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Taki chlebek jest niezwykle pyszny i bardzo mięciutki. Idealny na przekąskę, kolację lub śniadanie. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Polecam przepis.
Składniki:
Ciasto:
2 jajka
20 dag białego sera półtłustego
2 i pół szklanki mąki pszennej
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
mąka do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na chlebek przełożyć do miski i zagnieść mięciutkie ciasto.
2. Następnie ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy i przełożyć do tortownicy posmarowanej cieniutko masłem, o średnicy 25 cm. Ciasto nakłuć widelcem.
3. Tak przygotowane ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
4. Chlebek jest gotowy do podania. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Domowe bułki
Domowe bułki jest rewelacyjne wzbogaciłam je mieszanką ziaren, które dobrze wpłyną na nasze zdrowie. Bułeczk...Chlebek twarogowo-olejowy.
Taki chlebek jest niezwykle pyszny i bardzo mięciutki. Idealny na przekąskę, kolację lub śniadanie. Smakuje na ciepło ja...Domowe chlebki pita.
Jest to podstawowy przepis na chlebki pita. Po upieczeniu kroimy je na cztery części, rozcinamy i podajemy z dowolnymi u...Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami.
Nie od dziś wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować, al...Zobacz więcej przepisów na: