Nie od dziś wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować, ale warto. Więc jeżeli mamy możliwość to pieczmy chleby. Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie. Polecam przepis.
Ciasto:
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
5 dag drożdży
2 łyżki oleju
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki otrębów pszennych
1 płaska łyżka czarnuszki
3 łyżki pestek słonecznika
1 szklanka ciepłej wody
Dodatkowo:
1 łyżka otrębów pszennych
1 łyżeczka oleju
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.
3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarować olejem posypać otrębami.
4. Z wyrośnietego ciasta na posypanej mąką stolnicy uformować bochenek i przełożyć do foremki. Następnie odstawić jeszcze na pół godziny, żeby chlebek podrósł.
5. Następnie piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.
6. Upieczony chleb wystudzić i pokroić. Smacznego.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu