Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami.

print Drukuj
Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Nie od dziś wiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Co prawda trzeba poświęcić trochę czasu, żeby je przygotować, ale warto. Więc jeżeli mamy możliwość to pieczmy chleby. Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie. Polecam przepis.

składniki

Ciasto:

2 płaskie łyżeczki cukru

2 płaskie łyżeczki soli

5 dag drożdży

2 łyżki oleju

2 i pół szklanki mąki pszennej

pół szklanki otrębów pszennych

1 płaska łyżka czarnuszki

3 łyżki pestek słonecznika

1 szklanka ciepłej wody

 

Dodatkowo:

1 łyżka otrębów pszennych

1 łyżeczka oleju

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i połową ciepłej wody. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe składniki i stopniowo wlewając pozostałą ciepłą wodę zagnieść ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 45 minut.

3. Foremkę o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarować olejem posypać otrębami.

4. Z wyrośnietego ciasta na posypanej mąką stolnicy uformować bochenek i przełożyć do foremki. Następnie odstawić jeszcze na pół godziny, żeby chlebek podrósł.

5. Następnie piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut.

6. Upieczony chleb wystudzić i pokroić. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!