Smaczny orzechowiec z kawą

Smaczny orzechowiec z kawą

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Przepis na pyszne ciasto orzechowe. Bardzo kruche i lekkie ciasto o słodkim kawowo - orzechowym smaku! Gorąco polecam!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • 40 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 żółtka
  • Cukier waniliowy
  • Ciasto orzechowe:
  • 9 białek
  • 33 dag cukru
  • 37 dag mielonych orzechów włoskich
  • Masa:
  • 9 żółtek
  • 1 szkl cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 margaryna

Sposób przygotowania:

Przepis na pyszne ciasto orzechowe w kilkukrokach, idealne do kawki :)

  1. Zacznijmy od zrobienia ciasta kruchego: z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na trzy części i pieczemy trzy cienkie placki do 10 minut każdy w 180 stopniach.
  2. Następnie przygotowujemy ciasto orzechowe: z białek ubijamy pianę wraz z cukrem. Następnie dodajemy mielone orzechy dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki do 25 minut każdy, foremka 25/36 w 180 stopniach.
  3. Przygotowujemy krem kawowy: większą część mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym musimy rozmieszać kawę rozpuszczalna, mąkę pszenną i żółtka, wlewamy na gotujące się mleko i gotujemy krem. Studzimy. Margarynę lub masło ucieramy i miksujemy z zimnym kremem.
  4. Przełożenie gotowego ciasta: ciasto orzechowe- masa-ciasto- masa- ciasto- masa- ciasto- masa- ciasto orzechowe- masa- potrzepać kakao lub mielonymi orzechami włoskimi

Pyszny orzechowiec gotowy :) Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy