3 szkl mąki pszennej
2 jajka
¾ szkl cukru
10 dag masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
Masa:
Masło
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
3 szkl mleka
Polewa orzechowa:
1 szkl grubo krojonych orzechów włoskich
0,5 masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru
Podane składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i pieczemy dwa placki jeden bez dodatków a drugi z polewą.
Polewa orzechowa do garnka dajemy orzechy, masło, miód i cukier smażymy wykładamy na ciasto.
Masa w małej ilości mleka mieszamy budynie a resztę zagotowujemy. Wlewamy budynie i gotujemy do gęstości. Maśło ucieramy i mieszamy z kremem. Przekładamy placki dając ciasto z orzechami na wierzch.
Drożdżowe gniazdko z truskawką
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu