Orzechowiec

Orzechowiec

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Orzechowiec praktycznie każdemu posmakuje, ma świetny smak. Polecam to ciasto na podwieczorek do kawy!

Składniki:

Ciasto:
3 szkl mąki pszennej
2 jajka
¾ szkl cukru
10 dag masła
3 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka sody
Masa:
Masło
2 budynie śmietankowe
2 łyżki cukru
3 szkl mleka
Polewa orzechowa:
1 szkl grubo krojonych orzechów włoskich
0,5 masła
3 łyżki miodu
2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Podane składniki na ciasto zagniatamy ze sobą i pieczemy dwa placki jeden bez dodatków a drugi z polewą.

 Polewa orzechowa do garnka dajemy orzechy, masło, miód i cukier smażymy wykładamy na ciasto. 

Masa w małej ilości mleka mieszamy budynie a resztę zagotowujemy. Wlewamy budynie i gotujemy do gęstości. Maśło ucieramy i mieszamy z kremem. Przekładamy placki dając ciasto z orzechami na wierzch. 

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy