Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Omlet z ziemniakami po hiszpańsku

print Drukuj
Omlet z ziemniakami po hiszpańsku

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 2
Ocena:
4.0

12 ocen

Omlet z ziemniakami po hiszpańsku zaadoptowałem na stałe po wakacyjnym pobycie w Barcelonie. Puszysty i pożywny jako danie śniadaniowe, ale też doskonały na kolację z czerwonym winem - omlet z ziemniakami po hiszpańsku to ostatnio hit w mojej kuchni! Poznajcie przepis na wyśmienity hiszpański omlet z ziemniakami.

składniki
  • ziemniaki - 0,5 kg
  • jaja - 4-5 szt.
  • mleko - 50 ml
  • cebula - 1 główka
  • oliwa - 200 ml
  • czosnek -  1 ząbek
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz
sposób przygotowania

A oto pyszny omlet i sekret wykonania omleta z ziemniakami po hiszpańsku:

  1. Ziemniaki i cebulę obieram i kroję w kostkę. Czosnek i natkę drobno siekam.
  2. Jaja z mlekiem lekko ubijam, doprawiam solą i pieprzem.
  3. Na olej rozgrzany na patelni wrzucam ziemniaki, cebulę, czosnek i szczyptę posiekanej natki.
  4. Wszystkie składniki duszę na wolnym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, ale się nie zrumienią. Następnie odcedzam i lekko studzę. Warzywa mieszam dokładnie z jajkami.
  5. Tak przygotowaną masę wykładam na rozgrzaną patelnię, wyrównuję wierzch i powoli smażę. Gdy całość prawie się zetnie, podważam delikatnie brzegi i poruszam plackiem na patelni.
  6. Przykrywam patelnię talerzem i przerzucam omlet na talerz obracając całość do góry dnem.
  7. Rozgrzewam na patelni odrobinę oleju i zsuwam placek niedosmażoną stroną na patelnię. Smażę tylko przez chwilę.

Omlet z ziemniakami po hiszpańsku powinnien mieć złocisty kolor i być wilgotny w środku. Trzeba też uważać, żeby go nie przypalić. Trening czyni mistrza - spróbuj, warto! Smacznego!

Ocena:
4.0
Liczba porcji 2
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!