Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Przepis na naleśniki ze szpinakiem

Ocena: ★

10 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na naleśniki ze szpinakiem jest często wykorzystywany u mnie w domu, bo dzieci mało co lubią oprócz naleśników :) Od kilku miesięcy zamiast takich naleśników, jak naleśniki z serem, staram się wprowadzać naleśniki ze szpinakiem. Na początku naleśniki ze szpinakiem były odrzucane, ale po spróbowaniu dzieciaki zmieniły zdanie. Myślę, że swoje zrobił tez wiek, bo już są trochę podrośnięte, małe dzieci raczej nie zjedzą naleśników ze szpinakiem.

Składniki:

  • szklanka mleka
  • 3 jajka
  • ½ szklanki mąki
  • łyżeczka roztopionego masła
  • sól
  • masło klarowane
  • farsz:
  • 20 dkg gorgonzoli 
  • 120 gram mascarpone
  • 80 gram parmezanu
  • ząbek czosnku
  • 50 gram masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 30 dkg mrożonego szpinaku
  • kilka szczypt gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki tartej bułki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na naleśniki ze szpinakiem jest prosty i nie zajmuje dużo czasu zrobienie czegoś tak pysznego, jak naleśniki ze szpinakiem :) A więc do dzieła:

  1. Pierwszym krokiem na naleśniki ze szpinakiem jest ciasto:
    w misce usypać górkę z mąki, zrobić wgłębienie, wbić jajka, posolić, dodać roztopione masło.
  2. Ubić ciasto, najlepiej trzepaczką, może być mikser. Dodać powoli mleka i wymieszać na gładkie ciasto bez grudek.
  3. Przykryć i odstawić na ok. 45 minut.
  4. Rozgrzać na patelni masło klarowane i nalewać łyżką wazową ciasto.
  5. Usmażyć naleśniki.
  6. Naleśniki ze szpinakiem  nadzienie:
    Pokroić drobno czosnek i smażyć na rozgrzanym maśle na patelni.
  7. Dodać szpinak. Odparować z wody, która się pojawi.
  8. Dodać pieprz, sól, posypać gałką.
  9. Chwilę przestudzić, a następnie dodać mascarpone, parmezan, bułkę tartą i gorgonzolę. Dokładnie wymieszać. Farsz do naleśników gotowy.
  10. Nałożyć farsz na naleśniki. Naleśniki ze szpinakiem gotowe do spożycia, można się delektować :)

 

Smacznego!

Autor: klara

Polecamy nasze przepisy