Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jakiem sadzonym

print Drukuj
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jakiem sadzonym

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 25
Ocena:
4.4

7 ocen

W dni kiedy nie mam czasu lub ochoty na poważne gotowanie pełnoziarniste naleśniki są doskonałym obiadowym rozwiązaniem - zazwyczaj w lodówce trzymam kilka awaryjnych sztuk pełnoziarnistych naleśników. Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jakiem sadzonym są pełnowartościowym szybkim daniem - wystarczy usmażyć jajko zawinąć w zdrowy naleśnik i można zajadać!

składniki
  • Mleko 1 szklanka
  • Mąka pszenna pełnoziarnista 1 szklanka
  • Jajko 2 sztuki (po jednym do ciasta i nadzienia)
  • Woda mineralna gazowana 1/2 szklanki
  • Szpinak 500 g
  • Masło klarowane 1 łyżka
  • Czosnek 4 duże ząbki
  • Pieprz czarny i kolorowy
  • Olej rzepakowy
sposób przygotowania

A teraz przepis na pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem i jakiem sadzonym

  1. Mleko, mąkę, jajko i wodę mineralną wymieszać dokładnie (do uzyskania gładkiej konsystencji) - jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać odrobinę mąki jeśli za gęste dolać odrobinę mleka
  2. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju - smażyć w miarę cienkie naleśniki (jeżeli patelnia jest dobre jakości nie ma potrzeby podlewać oleju)
  3. W rondelku rozgrzać łyżkę oleju i dodać szpinak - gotować go do momentu odparowania nadmiaru wody
  4. Na sam koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem
  5. W międzyczasie usmażyć jajko sadzone - polecam również zrobić jajko sadzone na parze
  6. Na usmażony naleśnik nakładać porcje szpinaku i świeżo usmażone jajko sadzone (najlepiej z płynnym żółtkiem).
  7. Boki naleśnika zawinąć

Całość oprószyć świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, smacznego!

 

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!