Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Naleśniki gryczane ze szpinakiem to wersja popularnych i lubianych naleśników. Naleśniki gryczane ze szpinakiem przeznaczone są dla osób z medycznie stwierdzoną nietolerancją lub inną nadwrażliwością na gluten. Dieta bezglutenowa charakteryzuje się niedoborami żelaza; natomiast użyty w nadzieniu szpinak stanowi dość dobre źródło tego składnika mineralnego - dlatego naleśniki gryczane ze szpinakiem to świetna propozycja dla osób na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • Mąka gryczana 140 g
  • Miks bezglutenowy 60 g
  • Jajka 2 sztuki
  • Sól morska ½ łyżeczki
  • Woda 250 ml
  • Woda wysoko zmineralizowana ok. 125 ml
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Nasiona słonecznika 2 łyżki
  • Szpinak 500 g
  • Ricotta 150 g
  • Czosnek 2 ząbki
  • Gałka muszkatołowa ½ łyżeczki
  • Suszone pomidory 10 sztuk
  • Pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

I teraz przepis na naleśniki gryczane ze szpinakiem

  1. Mąkę wymieszać z solą
  2. Do miski dodać wodę, jajka i dokładnie roztrzepać na gładką masę 
  3. Energicznie mieszając trzepaczką, dodawać powoli mąkę - ciasto powinno być gęstości śmietany, bez grudek.
  4. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut
  5. W międzyczasie przygotować farsz
  6. Rozgrzać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
  7. Po minucie dodać gałkę muszkatołową i partami dorzucać umyty, osuszony i posiekany szpinak - smażyć aż liście zwiędną
  8. Doprawić pieprzem, dodać ricotte i posiekane suszone pomidory (można również dodać pieczarki, pora lub inne dodatki)
  9. Przed smażeniem naleśników dodać do ciasta olej, ziarna słonecznika i dodatkowo odrobinę wody - ok. 125 ml
  10. Rozprowadzić porcję ciasta na rozgrzanej patelni - smażyć z obu stron na rumiano.
  11. Rozkładać farsz na połowie naleśnika, następnie skaładamy naleśniki w trójkąty - złożyć naleśnika na pół i ponownie na pół

Smacznego!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy