Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i serem feta

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Jest to bardzo smaczne i syte połączenie naleśników, szpinaku i sera feta. Polecam na bezmięsny obiad i nie tylko.

Składniki:

Składniki na ciasto:

2 szklanki mleka

pół szklanki wody gazowanej

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka soli

 

Składniki na farsz:

15 dag sera feta półtłustego

45 dag szpinaku mrożonego i rozdrobnionego

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej

2 łyżeczki czubrycy zielonej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

pieprz czarny mielony do smaku

olej rzepakowy do smażenia

 

Dodatkowe składniki:

15 dag sera żółtego

olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Wykonanie pysznych naleśników. Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam składniki.

1. Zaczynam od ciasta:
Wszystkie składniki na ciasto przekładam do miski, następnie miksuję na gładkie bez grudek ciasto. Odstawiam na pół godziny, żeby odpoczęło. W tym czasie przygotowuję farsz.


2. Następnie wykonuję farsz:
Szpinak rozmrażam i odsączam dokładnie z wody. Czosnek obieram i drobno kroję. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i przesmażam cały czas mieszając, uważam, żeby za mocno nie przypiec bo będzie gorzki. Następnie do czosnku wrzucam szpinak i duszę do miękkości. Na koniec dodaję ser i przyprawy. Duszę, aż ser się rozpuści.


3. Smażę naleśniki:
Z ciasta na rozgrzanym oleju smażę naleśniki. Powinno nam wyjść około 10 sztuk.


4. Formowanie i zapiekanie:
Następnie na naleśniki rozsmarowuję farsz i zwijam ruloniki. Układam je w naczyniu do zapiekania.
Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, posypuję nim naleśniki i zapiekam je w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut.


6. Podanie:

Naleśniki podaję i życze smacznego:)

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy