Kotleciki zapiekane

Kotleciki zapiekane

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepyszne kotlety zapiekane z sezonowymi wazrywami.

Składniki:

·       50 dag mięsa mielonego

·       1 Jajko

·       1 Cebula

·       2 łyżki bułki tartej

·       1 łyżka majeranku

·       Sól

·       Olej do smażenia

·       Cukinia

·       5 ziemniaków

·       ½ papryki ( żółtej , czerwonej ).

·       15 dag sera żółtego

Sposób przygotowania:

1.   Wkładamy do miski mięso.

2.   Cebule obieramy i drobno kroimy, dodajemy do mięsa.

3.   Przyprawiamy solą oraz pieprzem.

4.   Wsypujemy bułkę tartą.

5.   Wbijamy jajko.

6.   Doprawiamy majerankiem.

7.   Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, robimy kotleciki i smażymy na rozgrzanym oleju.

8.   Cukinie obieramy i kroimy w plasterki.

9.   Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo.

10.        Z papryk usuwamy gniazda i kroimy na większe kawałki.

11.        Gdy mamy już wszystkie składniki gotowe, układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym.

12.        Posypujemy startym serem na tarce o dużych oczkach.

13.         Zapiekamy 20 minut w  180˚C.

14.        Zapiekanka gotowa.

15.        Smacznego.

 

# Tagi:

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy