Masło czosnkowe - sprawdzony przepis

Masło czosnkowe - sprawdzony przepis

Ocena:

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Oto sprawdzony przepis na masło czosnkowe. Warto zrobić samemu w domu, zamiast przepłacać w sklepie. A takie masło czosnkowe rozsmarowane na chlebie jeszcze ciepłym… mhm...niebo w gębie! Masło czosnkowe plus świeżo zmielony pieprz i trochę pietruszki to jest to!

Składniki:

  • 100 g masła
  • czarny pieprz
  • natka pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, może być morska, bo najlepsza

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowe najlepiej zwinąć w kształt walca, bardzo ładnie wygląda wtedy na stole. W ogóle takie masło czosnkowe podane gościom robi furorę :)

  1. Żeby przygotować masło czosnkowe, musimy najpierw je wyciągnąć z lodówki i potrzymać w temperaturze pokojowej, żeby było miękkie i łatwe do ucierania.
  2. Obieramy ząbki czosnku i wyciskamy przez narzędzie do wyciskania czosnku.
  3. Masło ucieramy w miseczce łyżką, dodajemy czosnek, trochę świeżo, grubo utartego pieprzu i posiekanej natki pietruszki. Całość dokładnie mieszamy.
  4. Wykładamy utarte masło z dodatkami na kawałek folii aluminiowej i zwijamy rolując folię, aż uzyskamy podłużny walec.
  5. Wkładamy masło czosnkowe do lodówki, żeby dobrze stężało - powinna wystarczyć godzina.

Masło czosnkowe przygotowane do jedzenia.

Smacznego!

Autor: Renata

Polecamy nasze przepisy