Masło czosnkowe na grilla

Masło czosnkowe na grilla

Ocena: ★

25 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Masło czosnkowe staje się coraz bardziej popularne w naszych domach. Kiedyś podano mi masło czosnkowe z pieczywem jako przystawkę w restauracji. Od tamtej pory masło czosnkowe stale gości na moim stole. Masło czosnkowe nadaje się idealnie jako dodatek do potraw z grilla. Wystarczy kilka prostych składników i chwilka pracy.

Składniki:

  • masło w kostce (ok.250 g)
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • koperek
  • ząbek czosnku – to niezbędne minimum aby był wyczuwalny aromat. Ja dodaję całą główkę.
  • szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Żeby przygotować masło czosnkowe  na grilla trzeba:

  1. Czosnek rozdrabniamy. Można go posiekać, można przecisnąć przez wyciskarkę. Do miski wrzucamy zioła, przyprawy i rozdrobniony czosnek.
  2. Masło roztapiam w rondelku na bardzo, bardzo małym ogniu. Gdy się rozpuści, wlewamy do miski z przyprawami. Mieszamy. To wszystko.
  3. Przelewamy nasze masło czosnkowe  do czystego naczynia i odstawiamy aż nieco stężeje. W międzyczasie możemy je zamieszać, aby przyprawy i czosnek nie odpadły na dno.
  4. Masło czosnkowe smakuje wyśmienicie na grzankach przyrządzanych na grillu. Masło czosnkowe może też być użyte, by smarować nim grillowane warzywa czy też ryby.

Smacznego!

Autor: Serious

Polecamy nasze przepisy