Jak zrobić masło czosnkowe z koperkiem

Jak zrobić masło czosnkowe z koperkiem

Ocena: ★

26 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Masło czosnkowe jest naprawdę wyjątkowe. Odkąd spróbowałam masło czosnkowe u znajomych, robię je regularnie w moim domu. Osobiście lubię masło czosnkowe z koperkiem i teraz powiem Wam jak je zrobić.

Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 3 -6 ząbków czosnku
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżeczkę soli morskiej

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowe z koperkiem według mojego przepisu robi się tak:

  1. Masło musi być miękkie a więc odpowiednio wcześniej należy je wyjąć z lodówki.
  2. Czosnek siekamy najdrobniej jak to możliwe. Można też przecisnąć przez praskę.
  3. Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie ucieramy. Chodzi o to aby przyprawy równomiernie wymieszały się z masłem.
  4. Tak przygotowane masło czosnkowe można przełożyć do czystej miseczki i podać na stół. Ja jednak lubię bardziej atrakcyjny sposób podania.
  5. Masło przekładam na folię spożywczą (można użyć też aluminiowej). Formuję rulony i odstawiam do lodówki. Gdy  masło czosnkowe  stężeje, zdejmuję folię i wtedy podaję na stół. Bardzo estetycznie wygląda i jest znacznie wygodniejsze w użyciu.

Smacznego!

Autor: Piotrek

Polecamy nasze przepisy