Łosoś pieczony w folii ze szparagami

Łosoś pieczony w folii ze szparagami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Łosoś pieczony ze szparagami to potrawa doskonała na piątkowy uroczysty obiad. Typowo postne danie. Święta wielkanocne są dość krótkie, a rodzina często u nas gości już od Wielkiego Czwartku stąd wykwintny, rodzinny łosoś pieczony na obiad.

Składniki:

  • 8 filety z łososia 
  • 2 pęczki białych szparagów
  • słoiczek suszonych pomidorów
  • cytryna
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • limonka

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony:

  1. Najpierw zajmijmy się szparagami. Obieramy je, odcinamy stwardniałe części, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (pamiętajmy żeby główki wystawały ponad wodę). Odrobinę solimy i gotujemy jakieś 12 minut, po czy odcedzamy i hartujemy jak makaron zimną wodą.
  2. Przygotowujemy marynatę: do połowy szklanki oliwy dodajemy wyciśnięty sok z połowy cytryny (bez pestek), posiekaną połowę natki pietruszki, czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy aż się zmaceruje i odstawiamy na 10 minut.
  3. Teraz czas na łososia. Każdy kawałek łososia smarujemy naszą marynatą i układamy kawałki na osobnych kawałkach folii aluminiowej. Na każdym filecie układamy: cienki plasterek cytryny, drobno pokrojone pomidory suszone i posypujemy pozostałą natką pietruszki.
  4. Folię zawijamy w koperty, układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Łososia pieczemy jakieś 20 minut i będzie soczysty i gotowy.
  5. Podajemy go na talerzu, na którym wcześniej poukładaliśmy nasze szparagi. Można kilka plasterków limonki ułożyc obok.

Smacznego :)

Autor: Vikko

Polecamy nasze przepisy