Łosoś pieczony w ziołach

Łosoś pieczony w ziołach

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Wspaniały aromat rozchodzi się z kuchni po całym domu. Aż ślinka cieknie na myśl o wspaniałej uczcie. A głównym gościem na stole będzie łosoś pieczony w aromatycznych ziołach. Łosoś pieczony to potrawa, która gwarantuje kulinarny sukces.

Składniki:

  • 4 dzwonka łososia
  • pęczek świeżego koperku
  • zioła (łyżka suszonego oregano, łyżka suszonej bazylii)
  • sok z połowy cytryny
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka stołowa masła
  • sól, biały pieprz

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony pasuje zarówno na codzień, jak i na świąteczny stół, więc róbmy go, róbmy :)

  1. Łososia pokroić w dzwonka, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem z cytryny, posolić i popieprzyć.
  2. Koperek drobno posiekać i razem z ziołami zalać oliwą i dobrze wymieszać (odstawić na 5 minut).
  3. Rybę wymieszać w ziołach i wstawić do lodówki na jakieś 2 godziny (od czasu do czasu przekręcać w naszej mieszance ziołowej).
  4. Odsączoną z nadmiaru marynaty rybę wstawiamy do naczynia żaroodpornego (na każdy kawałek nakładamy odrobinę masła) i pieczemy w temperaturze 200 stopni po 10 minut z każdej strony.

Łosoś pieczony gotowy - smacznego!

Autor: Renata

Polecamy nasze przepisy