Łosoś pieczony - najprostszy przepis

Łosoś pieczony - najprostszy przepis

Ocena: ★

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Łosoś pieczony to nieskomplikowana potrawa, przynajmniej ten przepis na łososia jest najprostszy na świecie. Naprawdę każdy moze upiec łososia, nie wymaga to finezji ani kunsztu kulinarnego. Pomimo tego łosoś pieczony jest naprawdę dobry, czyli, jak widać prostota jest najlepsza.

Składniki:

  • 250 g łososia
  • rozmaryn
  • tymianek
  • pieprz 
  • sól
  • 2 plasterki cytryny

Sposób przygotowania:

Łosoś pieczony  najlepiej smakuje, gdy jest pieczony w folii - to moje zdanie i dlatego zawsze go piekę w taki sposó, ale jak ktoś woli to może piec go np. w naczyniu żaroodpornym.

  1. Łososia dzielę na 2 części, gdyż tyle potrzebuję na obiad, gdy chcem więcej, trzeba odpowiednio więcej kupić ryby.
  2. Płuczę pod bieżącą wodą i układam na kawalkach folii aluminiowej, skórą do dołu.
  3. Posypuję rybę rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem.
  4. Układam na łososiu po plasterku cytryny. Całość zawijam. Nie dodaję żadnego tłuszczu, gdyż zwykle łosoś jest już tłusty. Można dodać kilka wiórków masła, jak ktos lubi. Zawijamy wszystko w folię.
  5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy zawinięte paczuszki do piekarnika na około 20 minut - piekę zwykle na "oko" sprawdzając po prostu, co jakiś czas, czy łosoś jest upieczony.

Po około 20 minutach łosoś pieczony jest gotowy. Można podac np z frytkami.

Smacznego!

Autor: Magda

Polecamy nasze przepisy