Łosoś pieczony - najprostszy przepis
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
18 Ocen
Ilość porcji: 2
Łosoś pieczony to nieskomplikowana potrawa, przynajmniej ten przepis na łososia jest najprostszy na świecie. Naprawdę każdy moze upiec łososia, nie wymaga to finezji ani kunsztu kulinarnego. Pomimo tego łosoś pieczony jest naprawdę dobry, czyli, jak widać prostota jest najlepsza.
Składniki:
- 250 g łososia
- rozmaryn
- tymianek
- pieprz
- sól
- 2 plasterki cytryny
Sposób przygotowania:
Łosoś pieczony najlepiej smakuje, gdy jest pieczony w folii - to moje zdanie i dlatego zawsze go piekę w taki sposó, ale jak ktoś woli to może piec go np. w naczyniu żaroodpornym.
- Łososia dzielę na 2 części, gdyż tyle potrzebuję na obiad, gdy chcem więcej, trzeba odpowiednio więcej kupić ryby.
- Płuczę pod bieżącą wodą i układam na kawalkach folii aluminiowej, skórą do dołu.
- Posypuję rybę rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem.
- Układam na łososiu po plasterku cytryny. Całość zawijam. Nie dodaję żadnego tłuszczu, gdyż zwykle łosoś jest już tłusty. Można dodać kilka wiórków masła, jak ktos lubi. Zawijamy wszystko w folię.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy zawinięte paczuszki do piekarnika na około 20 minut - piekę zwykle na "oko" sprawdzając po prostu, co jakiś czas, czy łosoś jest upieczony.
Po około 20 minutach łosoś pieczony jest gotowy. Można podac np z frytkami.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: Magda
Polecamy również
Sałatka łosoś w szuwarach
Sałatka z łososiem to bardzo ciekawe połączenie pieczonego łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzy...Łosoś pieczony w folii z ziołami
Wspaniały aromat ryby i świeżych ziół - taki jest właśnie jest łosoś pieczony. Najlepszy na świąteczny stó...Łosoś pieczony z ziemniakami
Gdy niespodziewani goście pojawiają się w piątek, a my akurat pościmy, to pojawia się dylemat, co podać? Proponuję niest...Łosoś pieczony w ziołach
Wspaniały aromat rozchodzi się z kuchni po całym domu. Aż ślinka cieknie na myśl o wspaniałej uczcie. A głównym g...Pieczony łosoś
Ten przepis na pieczonego łososia dostałem od siostry. Smak cytryny i rozmarynu(koperku) naprawdę uzupełniają rybę. Prze...Zobacz więcej przepisów na: