Sałatka łosoś w szuwarach

Sałatka łosoś w szuwarach

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sałatka z łososiem to bardzo ciekawe połączenie pieczonego łososia ze zdrowymi, bogatymi w witaminy zielonymi warzywami. Sałatka z łososiem jest szybka w przygotowaniu, niezwykle smaczna a do tego efektownie wygląda na talerzu.

Składniki:

  • 500g fileta z łososia
  • 1 pęczek kopru
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz cytrynowy
  • 350g zielonego mrożonego groszku
  • 1 duży ogórek zielony
  • 1 opakowanie mix sałat z roszponką
  • Sos:
  • 150ml śmietany 12%
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Przepis na łososia, pyszny łosoś pieczony z zielonymi sałatami, wspaniała sałatka z łososiem:

  1. Filety z łososia pozbawić skóry i pokroić w grubszą kostkę, następnie skropić sokiem z cytryny, oprószyć posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym. Kawałki łososia ułożyć na blaszce wyłożonej folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 160°C przez około  25 minut.
  2. Sos: Wszystkie składniki sosu połączyć ze sobą, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i wstawić do lodówki.
  3. Zielony groszek ugotować według instrukcji na opakowaniu.
  4. Zielonego ogórka obrać i pokroić w plasterki a mix sałat umyć i osuszyć.
  5. Mix sałat, ogórek i groszek wymieszać w salaterce, na wierzchu ułożyć łososia  i całość polać sosem.

Sałatka z pieczonym łososiem gotowa, smacznego!

Autor: EwelinaP

Polecamy nasze przepisy