Lazania z mięsem mielonym

Lazania z mięsem mielonym

Ocena: ★

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)

Składniki:

  • 0,5 kg miesa mielonego
  • paczka makaronu lasagne
  • opakowanie passaty pomidorowej
  • cebula
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • tarty ser
  • bazylia, majeranek
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy

składniki na sos beszamelowy:

  • 2 łyżki maki
  • 2 łyżki masła
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Przepis na lazanię z mięsem mielonym.

  1. Drobno kroimy cebulę i siekamy czonsek, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię.
  2. Smażymy do zeszklenia cebuli i dodajemy mięso. Chwilę podsmażamy.
  3. Teraz dodajemy passatę, dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem, solą, ziołami i około kwadransa smażymy.
  4. Pora na sos beszamelowy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy makę, mleko, gałkę, sól i pieprz. Przez ok. 10 minut gotujemy cały czas mieszając trzepaczką aż sos zgęstnieje.
  5. Ok, teraz pora na lazanię. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą na dnie, wlewamy trochę sosu, na to pierwsza warstwa makaronu, nastepnie mięso, smarujemy sosem, potem kolejna warstwa makaronu i tak aż do wyczerpania makaronu.
  6. Końcówką sosu smarujemy wierzch, następnie posypujemy startym serem i do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na około 35 minut.

Pyszna lazania z mięsem mielonym    gotowa. Przepis na lazanię prosty, a efekt wspaniały.
Smacznego!

Autor: Rumcajs

Polecamy nasze przepisy