Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Lasagne bolognese

print Drukuj
Lasagne bolognese

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne danie kuchni włoskiej 

składniki

- 200 g makaronu lasagne (gotowe ze sklepu, bez gotowania)
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 śreniecebule
- puszka pomidorów krojonych lub 500 g świeżych, pokrojonych pomidorów
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 150 - 400 g żółtego sera (w zależności czy posypujemy serem wszystkie warstwy - jak kto lubi)
- sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia


Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, często mieszając. Smażymy mięso przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią. Lekko odparowujemy.

Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Płaty makaronu lasagne układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Na makaron kładziemy sos bolognese, sos beszamelowy, trochę sera (można z tego zrezygnować i serem posypać tylko po wierzchu),, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35-40 minut.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!