- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 śreniecebule
- puszka pomidorów krojonych lub 500 g świeżych, pokrojonych pomidorów
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 150 - 400 g żółtego sera (w zależności czy posypujemy serem wszystkie warstwy - jak kto lubi)
- sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, często mieszając. Smażymy mięso przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią. Lekko odparowujemy.
Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Płaty makaronu lasagne układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Na makaron kładziemy sos bolognese, sos beszamelowy, trochę sera (można z tego zrezygnować i serem posypać tylko po wierzchu),, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35-40 minut.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu