Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Lasagne bolognese

print Drukuj
Lasagne bolognese

Marta

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne danie kuchni włoskiej 

składniki

- 200 g makaronu lasagne (gotowe ze sklepu, bez gotowania)
- 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 śreniecebule
- puszka pomidorów krojonych lub 500 g świeżych, pokrojonych pomidorów
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 150 - 400 g żółtego sera (w zależności czy posypujemy serem wszystkie warstwy - jak kto lubi)
- sól, pieprz, oregano, tymianek, bazylia


Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz

sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę, a następnie mięso z czosnkiem, często mieszając. Smażymy mięso przez ok 10 - 15 min. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, tymiankiem, bazylią. Lekko odparowujemy.

Sos beszamelowy: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Płaty makaronu lasagne układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Na makaron kładziemy sos bolognese, sos beszamelowy, trochę sera (można z tego zrezygnować i serem posypać tylko po wierzchu),, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy ok 35-40 minut.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 4
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!