Koreczki śledziowe z papryką

Koreczki śledziowe z papryką

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Ze śledzi można wyczarować prawdziwe rarytasy, np. koreczki śledziowe z papryką. Takie koreczki śledziowe, są naprawdę pyszne! Koreczki śledziowe z papryką to uniwersalna i zdrowa propozycja na przystawkę - sprawdzi się zarówno na wigilijnym stole jak i na imprezach takich jak imieniny czy parapetówka! Polecam! :)

Składniki:

  • Śledzie 6 filetów
  • Cebula 1 sztuka
  • Musztarda francuska
  • Papryka marynowana kilka kawałków
  • Cząber 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny
  • Pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek łyżka
  • Ziemniak 1 sztuka

Sposób przygotowania:

Oto przepis na koreczki śledziowe z papryką

  1. Śledzie opłukać, następnie należy je wymoczyć w celu pozbycia się nadmiaru soli
  2. Świetnym sposobem na wymoczenie śledzi jest zalanie ich wodą i dodanie obranego ziemniaka - najlepiej zostawić na całą noc
  3. Przygotować marynatę: wymieszać oliwę, cząber i pieprz
  4. Filety śledziowe opłukać w zimnej wodzie
  5. Śledzie zalać marynatą - pozostawić na parę godzin
  6. Śledzie wyjąc z marynaty, dokładnie osączyć, położyć srebrna strona do spodu
  7. Wierzch każdego fileta posmarować łyżeczką musztardy
  8. Cebulkę drobno posiekać, sparzyć wrzątkiem, skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny
  9. Parykę pokroić na cienkie paseczki
  10. Następnie cebulkę i paprykę rozłożyć na fletach posmarowanych musztardą
  11. Śledzie zwinąć w roladki, spiąć wykałaczką - mmy wspaniałe koreczki śledziowe.

Gotowe, smacznego! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy