Rolmopsy

Rolmopsy

Ocena:

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Śledzie w śmietanie, w oleju, ale nie zapominajmy o świątecznej klasyce czyli o rolmopsach. Rolmopsy najczęściej kupujemy gotowe. Szkoda, że nie zdajemy sobie często sprawy, że własnoręczne przygotowanie rolmopsów, z wybranymi przez siebie dodatkami jest bardzo szybkie, dużo tańsze, a takie rolmopsy są zdecydowanie zdrowsze! Polecam na wigilijny stół i nie tylko... :)

Składniki:

  • Filety śledzia 500g
  • Ogórek konserwowy 1 sztuka
  • Cebula 1 mała sztuka
  • Marchew 1 sztuka
  • Ocet winny 1 szklanka
  • Woda 2 szklanki
  • Cukier 1 łyżeczka
  • Ziele angielskie 3 ziarenka
  • Pieprz czarny (ziarna) 1/3 łyżeczki
  • Listek laurowy 2 sztuki

Sposób przygotowania:

I teraz przepis na tradycyjne rolmopsy

  1. Warzywa (marchew, cebulę) obrać i umyć pod bieżącą wodą
  2. Następnie marchewkę wraz z ogórkiem pokroić w paseczki (polecam użyć specjalnej obieraczki)
  3. Cebulę pokroić w talarki
  4. Na każdy filet śledzia nałożyć odrobinę musztardy
  5. Następnie na każdym filecie należy ułożyć wcześniej pokrojone warzywa i zwinąć dość ciasno - tak żeby warzywa nie wypadały 
  6. Zwinięte śledzie spinamy wykałaczką i wkładamy do słoika
  7. Do szklanki wlewamy ocet, dodajemy cukier, ziele angielskie i liść laurowy i czarny pieprz
  8. Całość dokładnie mieszamy, do całkowitego połączenia się składników
  9. Przełożone wcześniej śledzie w słoiku zalewamy przygotowanym octem
  10. Tak przygotowane rolmopsy należy odstawić na kilka dni do lodówki

Koreczki śledziowe - rolmopsy świetnie wyglądają np na stole wigilijnym.

Na zdrowie :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy