Pieczeń rzymska
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
4 Ocen
Ilość porcji: 4
Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem to pieczone mięso bez którego trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół. Przepis na pieczeń rzymską nie jest skomplikowany, także trochę pracy i wspaniały zapach pieczeni rzymskiej będzie unosił się w naszej kuchni. Polecamy przepis na pieczeń rzymską.
Składniki:
- 500g mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołu wołowego Vegeta
- 100 ml wody
- 1 łyżka musztardy Dijon
- szczypiorek
- 8 plastrów wędzonego chudego boczku
- 3 jaka gotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Przepis na klops z jajkiem czyli pieczeń rzymska w kilku krokach:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C.
- Foremkę w której będziemy piekli pieczeń rzymską smarujemy olejem i wykładamy plastrami boczku.
- Kroimy cebulę, wyciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z musztardą Dijon oraz zmielonym mięsem w misce.
- W 100 ml goracej wody rozpuszczamy kostkę rosołu wołowego Vegetaa następnie studzimy bulion i dodajemy do mięsa, które wyrabiamy około 5 minut.
- Wkładamy wyrobione mięso do foremki, a do środka mięsa wkładamy ugotowane jajka. Można do mięsa dodac szczypiorek, żeby pieczeń ładnie wyglądała po przekrojeniu.
- Przykrywamy całość boczkiem, który nam został z wykładania foremki i pieczemy pieczeń rzymską przez 50 minut.
Pieczeń rzymska gotowa.
Smacznego!
# Tagi:
Autor: WALK PR
Polecamy również
Klops z jajkiem - pieczeń szefa kuchni
Klops z jajkiem - doskonałe danie świąteczne, podawane często w towarzystwie smakowitego sosu. Tym razem jako dodatek do...Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty
Polecam wypróbować ten przepis na klopsa z jajkiem. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty jest wilgotna i d...Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem to pieczone mięso bez którego trudno sobie wyobrazić wielkanocny stó...Pieczeń rzymska ze szpinakiem i jajkiem
Klops z jajkiem to inaczej pieczeń rzymska, która gości na polskich świątecznych stołach. Tradycyjnie klops z jaj...Zobacz więcej przepisów na: