Pieczeń rzymska

Pieczeń  rzymska

Ocena: ★

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Pieczeń rzymska czyli klops z jajkiem to pieczone mięso bez którego trudno sobie wyobrazić wielkanocny stół. Przepis na pieczeń rzymską nie jest skomplikowany, także trochę pracy i wspaniały zapach pieczeni rzymskiej będzie unosił się w naszej kuchni. Polecamy przepis na pieczeń rzymską.

Składniki:

  • 500g mięsa wołowego mielonego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kostka rosołu wołowego Vegeta
  • 100 ml wody
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • szczypiorek
  • 8 plastrów wędzonego chudego boczku
  • 3 jaka gotowane na twardo

Sposób przygotowania:

Przepis na klops z jajkiem czyli pieczeń rzymska w kilku krokach:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 °C.
  2. Foremkę w której będziemy piekli pieczeń rzymską smarujemy olejem i wykładamy plastrami boczku.
  3. Kroimy cebulę, wyciskamy czosnek przez praskę i mieszamy z musztardą Dijon oraz zmielonym mięsem w misce.
  4. W 100 ml goracej wody rozpuszczamy kostkę rosołu wołowego Vegetaa następnie studzimy bulion i dodajemy do mięsa, które wyrabiamy około 5 minut.
  5. Wkładamy wyrobione mięso do foremki, a do środka mięsa wkładamy ugotowane jajka. Można do mięsa dodac szczypiorek, żeby pieczeń ładnie wyglądała po przekrojeniu.
  6. Przykrywamy całość boczkiem, który nam został z wykładania foremki i pieczemy pieczeń rzymską przez 50 minut.

Pieczeń rzymska gotowa.

Smacznego!

Autor: WALK PR

Polecamy nasze przepisy