Polecamy dzisiaj:

Moja botwinka z jajkiem

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty

print Drukuj
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
4.7

6 ocen

Polecam wypróbować ten przepis na klopsa z jajkiem. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty jest wilgotna i delikatna. Taki klops z jajkiem jest pyszny na ciepło, a na zimno dodatkowo świetnie zastępuje wędlinę. Plastry boczku zostały zastępione przez liście kapusty, które poza tym że nie mają tyle tłuszczu co boczek, są również bardzo zdrowe i równie smakowite :)

składniki
  • Schab karkowy 750g
  • Pierś z indyka 750g
  • Cebula 2 sztuki
  • Cukinia 1 mała sztuka
  • Kasza jaglana (ugotowana) 200g
  • Jajka 8 sztuk 
  • Papryczka chili 1 sztuka
  • Olej rzepakowy/oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Rozmaryn gałązka
  • Sól morska, pieprz,
  • liście kapusty zielone lub jasne (do wyłożenia foremek) 4 duże sztuki
sposób przygotowania

A teraz przepis na wyjątkowo smaczny klops z jajkiem :)

  1. 6 jaj ugotować na twardo (do wody polecam dodać trochę soli - skorupki będą łatwiej odchodzić :) )
  2. Mięso umyć pod bieżącą wodą i następnie zmielić przez maszynkę
  3. Cebulę, czosnek i papryczkę chili bardzo drobno pokroić i następnie zeszklić na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy
  4. Na koniec, dodać pokrojoną drobno cukinię - chwilę podsmażyć, wystudzić i dodać do mięsa
  5. Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 2 jajka, pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone igiełki rozmarynu, sól i pieprz.
  6. Całość dokładnie wymieszać aż mięso będzie lepiące (aby sprawdzić czy doprawiliśmy dobrze do smaku, można usmażyć na patelni nieduży kotlet i po prostu spróbować)
  7. Liście kapusty można wykąpać z wodą z dodatkiem octu przez 2-3 minuty, następnie wypłukać i ponownie zrobić im kąpiel z dodatkiem sody; ponownie wypłukać i osuszyć - w ten sposób usuwamy nadmiar pestycydów z warzyw i owoców
  8. Z liści kapusty należy następnie usunąć zgrubienia i wysmarować olejem
  9. Następnie tak przygotowanymi liśćmi kapusty wyłożyć 2 foremki o rozmiarach 12x25cm
  10. Mięso równomiernie rozłożyć do 2 foremek i przykryć wystającym liśćmi
  11. Jedną część mięsa włożyć do foremki i ułożyć na niej obrane jajka, przykryć je drugą częścią mięsa i uformować pieczeń)
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 60 minut (do suchego patyczka)

Gotowe!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!