Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty

print Drukuj
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
4.7

6 ocen

Polecam wypróbować ten przepis na klopsa z jajkiem. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty jest wilgotna i delikatna. Taki klops z jajkiem jest pyszny na ciepło, a na zimno dodatkowo świetnie zastępuje wędlinę. Plastry boczku zostały zastępione przez liście kapusty, które poza tym że nie mają tyle tłuszczu co boczek, są również bardzo zdrowe i równie smakowite :)

składniki
  • Schab karkowy 750g
  • Pierś z indyka 750g
  • Cebula 2 sztuki
  • Cukinia 1 mała sztuka
  • Kasza jaglana (ugotowana) 200g
  • Jajka 8 sztuk 
  • Papryczka chili 1 sztuka
  • Olej rzepakowy/oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Rozmaryn gałązka
  • Sól morska, pieprz,
  • liście kapusty zielone lub jasne (do wyłożenia foremek) 4 duże sztuki
sposób przygotowania

A teraz przepis na wyjątkowo smaczny klops z jajkiem :)

  1. 6 jaj ugotować na twardo (do wody polecam dodać trochę soli - skorupki będą łatwiej odchodzić :) )
  2. Mięso umyć pod bieżącą wodą i następnie zmielić przez maszynkę
  3. Cebulę, czosnek i papryczkę chili bardzo drobno pokroić i następnie zeszklić na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy
  4. Na koniec, dodać pokrojoną drobno cukinię - chwilę podsmażyć, wystudzić i dodać do mięsa
  5. Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 2 jajka, pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone igiełki rozmarynu, sól i pieprz.
  6. Całość dokładnie wymieszać aż mięso będzie lepiące (aby sprawdzić czy doprawiliśmy dobrze do smaku, można usmażyć na patelni nieduży kotlet i po prostu spróbować)
  7. Liście kapusty można wykąpać z wodą z dodatkiem octu przez 2-3 minuty, następnie wypłukać i ponownie zrobić im kąpiel z dodatkiem sody; ponownie wypłukać i osuszyć - w ten sposób usuwamy nadmiar pestycydów z warzyw i owoców
  8. Z liści kapusty należy następnie usunąć zgrubienia i wysmarować olejem
  9. Następnie tak przygotowanymi liśćmi kapusty wyłożyć 2 foremki o rozmiarach 12x25cm
  10. Mięso równomiernie rozłożyć do 2 foremek i przykryć wystającym liśćmi
  11. Jedną część mięsa włożyć do foremki i ułożyć na niej obrane jajka, przykryć je drugą częścią mięsa i uformować pieczeń)
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 60 minut (do suchego patyczka)

Gotowe!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!