Polecamy dzisiaj:

Pizza z patelni

Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty

print Drukuj
Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
4.7

6 ocen

Polecam wypróbować ten przepis na klopsa z jajkiem. Pieczeń rzymska pieczona w liściach kapusty jest wilgotna i delikatna. Taki klops z jajkiem jest pyszny na ciepło, a na zimno dodatkowo świetnie zastępuje wędlinę. Plastry boczku zostały zastępione przez liście kapusty, które poza tym że nie mają tyle tłuszczu co boczek, są również bardzo zdrowe i równie smakowite :)

składniki
  • Schab karkowy 750g
  • Pierś z indyka 750g
  • Cebula 2 sztuki
  • Cukinia 1 mała sztuka
  • Kasza jaglana (ugotowana) 200g
  • Jajka 8 sztuk 
  • Papryczka chili 1 sztuka
  • Olej rzepakowy/oliwa z oliwek 2-3 łyżki
  • Czosnek 3-4 ząbki
  • Natka pietruszki 1 pęczek
  • Rozmaryn gałązka
  • Sól morska, pieprz,
  • liście kapusty zielone lub jasne (do wyłożenia foremek) 4 duże sztuki
sposób przygotowania

A teraz przepis na wyjątkowo smaczny klops z jajkiem :)

  1. 6 jaj ugotować na twardo (do wody polecam dodać trochę soli - skorupki będą łatwiej odchodzić :) )
  2. Mięso umyć pod bieżącą wodą i następnie zmielić przez maszynkę
  3. Cebulę, czosnek i papryczkę chili bardzo drobno pokroić i następnie zeszklić na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy
  4. Na koniec, dodać pokrojoną drobno cukinię - chwilę podsmażyć, wystudzić i dodać do mięsa
  5. Następnie dodać ugotowaną kaszę jaglaną, 2 jajka, pokrojoną natkę pietruszki i pokrojone igiełki rozmarynu, sól i pieprz.
  6. Całość dokładnie wymieszać aż mięso będzie lepiące (aby sprawdzić czy doprawiliśmy dobrze do smaku, można usmażyć na patelni nieduży kotlet i po prostu spróbować)
  7. Liście kapusty można wykąpać z wodą z dodatkiem octu przez 2-3 minuty, następnie wypłukać i ponownie zrobić im kąpiel z dodatkiem sody; ponownie wypłukać i osuszyć - w ten sposób usuwamy nadmiar pestycydów z warzyw i owoców
  8. Z liści kapusty należy następnie usunąć zgrubienia i wysmarować olejem
  9. Następnie tak przygotowanymi liśćmi kapusty wyłożyć 2 foremki o rozmiarach 12x25cm
  10. Mięso równomiernie rozłożyć do 2 foremek i przykryć wystającym liśćmi
  11. Jedną część mięsa włożyć do foremki i ułożyć na niej obrane jajka, przykryć je drugą częścią mięsa i uformować pieczeń)
  12. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 60 minut (do suchego patyczka)

Gotowe!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!