Pyszny i pachnący domowy dżem z czarnej porzeczki. Wystarczy tylko poświęcić trochę czasu i już mamy na zimę owoce zamknięte w słoiku.
1 kg cukru
1 kg czarnej porzeczki
1. Owoce dokładnie oczyszczamy i płuczemy, następnie dokładnie osączamy i przekładamy do garnka.
2. Do owoców wsypujemy cukier i rozgniatamy tłuczkiem. Następnie gotujemy na małym ogniu często mieszając do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Smażymy około 1 godzinę. Dżem powinien wyjść nam gęsty i lśniący.
3. Gotowy i gorący dżem przekładamy do suchych i wyparzonych słoiczków, następnie dobrze zakręcamy.
4. Dżem studzimy i przenosimy do spiżarni.
Domowy dżem z czarnej porzeczki.
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu