· 6 żółtka
· 1/2 szk cukru + ½ szk. Do ubicia z białkami
· 350 g margaryna
· 5 szklanek mąki pszennej
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżki kakao
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· Słoik powideł
1 Wszytskie składniki na ciato wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto.
2 Dzielimy na dwie części.
3 Jedną część ciasta rozwałkowujemy i układamy w formie do pieczenia.
4 Do drugiej części dodajemy kakao i wyrabiamy oraz ponownie dzielimy na dwie części.
5 Na ciasto które znajduje się w formie wykładamy powidła.
6 Z jednej części ciasta robimy kruszonkę którą kruszymy na powidła.
7 Za pomocą miksera ubijamy pianę z białek dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej i ½ szk. Cukru.
8 Pianę wykładamy na kruszonkę.
9 Z pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach na wierz ciasta, lub kruszymy ręką jak wygodniej.
10 Ciasto pieczemy w piekarniku 45 minut w 180˚C.
11 Pleśniak gotowy.
12 Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu