Pleśniak z jeżynami

Pleśniak z jeżynami

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Przepis na ciasto pleśniak. To ciasto jest proste i tanie w wykonaniu. Pysznie pachnące leśnymi owocami. Lekko kwaśne owoce przełamują słodycz ciasta. Wszystko do siebie idealnie pasuje. Polecam sprawdzony przepis na ciasto pleśniak.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Piana:
  • 1 kisiel truskawkowy
  • 2 białka
  • 3 łyżki cukru
  • Dodatkowo:
  • masło do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy
  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Przepis na ciasto pleśniak w moim wydaniu:

  1. Z podanych składników ( oprócz kakao ) zagniatamy ciasto, następnie dzielimy je na dwie części, do jednej dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy. Ciasta chłodzimy w lodówce około 1 godzinę.
  2. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy.
  3. Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  4. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, na koniec wsypujemy kisiel w proszku i dokładnie ubijamy.
  5. Najpierw na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto jasne, wykładamy do formy, na ciasto układamy jeżyny, na jeżyny pianę, a na pianę ścieramy ciemne ciasto na tarce o dużych oczkach. Ciasto możemy również ,, skubać'' zamiast ścierać na tarce.
  6. Ciasto pieczemy około 45 minut w temperaturze 170 stopni.
  7. Ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Pleśniak z jeżynami gotowy.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy również

plesniak-z-jezynami

Pleśniak z jeżynami

Przepis na ciasto pleśniak. To ciasto jest proste i tanie w wykonaniu. Pysznie pachnące leśnymi owocami. Lekko kwaśne ow...
ciasto-plesniak

Ciasto pleśniak

Ciasto pleśniak to jedno z moich ulubionych, do którego powracam, gdy nie mam pomysłów na coś innego. Pole...
plesniak1

Pleśniak

Stary przepis zawsze powraca

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto pleśniak

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy