Ciasto miodowe z jabłkami

Ciasto miodowe z jabłkami

Ocena: ★

16 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Mięciutkie miodowe ciasto przekładane kremem i jabłkami!

Składniki:

Ciasto:

50 dag mąki

4 łyżki śmietany

30 dag cukru pudru

2 łyżeczki sody

4 łyżki  miodu płynnego

10 dag margaryny Kasi

2 jaja

Jabłka:

1 kg jabłek

3 łyżki cukru

1 galaretka cytrynowa

Masa:

1 szkl mleka

1 cukier waniliowy

15 dag margaryny Kasia

1 łyżka mąki pszennej

1 łyżka mąki ziemniaczanej

10 dag cukru

Dodatkowo:

1 polewa

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Z podanych składników : mąki pszennej, śmietany, cukru pudru, sody, miodu, jajek i margaryny robimy ciasto. Dzielimy je na trzy części, wykładamy do foremek 25/36 i pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.

Jabłka:

Jabłka myjemy i obieramy i ścieramy na tarce. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy cukier i galaretkę w proszku, dokładnie mieszamy. Studzimy.

Masa:

Z mleka, cukrów i maki pszennej i ziemniaczanej gotujemy krem. Studzimy go i łączymy z utartą margaryną.

Przełożenie gotowego ciasta:

Ciasto- masa- ciasto- jabłka- ciasto- polewa

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy