Marchewkowy sernik z nerkowców

Marchewkowy sernik z nerkowców

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jeżeli ze względów zdrowotnych musisz eliminować z diety mleko i jego przetwory a tęsknisz za sernikiem, mogę Ci zaproponować przepis na marchewkowy sernik z nerkowców. Marchewkowy sernik z nerkowców jest łatwy do przygotowania, aczkolwiek wymaga poświęcenia trochę czasu - uważam jednak że warto! :) 

Składniki:

  • Orzechy nerkowca 2 szklanki z czubkiem
  • Mleko 2% 1 szklanka
  • Marchew 1 średnia
  • Cynamon 1 łyżeczka
  • Imbir (proszek) 1/4 łyżeczki
  • Sok z cytryny 2 łyżki
  • Rodzynki sułtańskie 1/4 szklanki
  • Przyprawa do piernika 1/2 łyżeczki
  • Migdały 100 g
  • Pestki dyni 100 g
  • Daktyle 100 g 

Sposób przygotowania:

Aby przygotować marchewkowy sernik z nerkowców należy:

  1. Dzień wcześniej zalać nerkowce wodą - pozostawić do namoczenia przynajmniej na całą dobę
  2. Przygotować spód - migdały i pestki zmiksować na mąkę
  3. Dodać 100 g daktyli i ponownie zmielić
  4. Doprawić masę przyprawą do piernika (najlepiej własnej roboty) - wymieszać
  5. Tortownicę wyłoźyć pergaminem
  6. Dno przygotowanej tortownicy wyłożyć masą orzechowo-daktylową - ucisnąć do dna
  7. Odłożyć do schłodzenia do zamrażarki
  8. Marchewkę pokroić na kilka mniejszych kawałków i dodać mleko (można zastapić roślinnym)
  9. Nerkowce odcedzić i dodać do marchewki  - całość miksować na najwyższych obrotach, aż do uzyskania kremowej masy
  10. Doprawić sokiem z cytryny, cynamonem i imbirem, dodać rodzynki i wymieszać
  11. Wyjąć schłodzony spód i wylać na niego masę z nerkowców
  12. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki

Gotowe!

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy