Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i orzechami włoskimi

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone i orzechami włoskimi

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe. Ciasto marchewkowe jest wilgotne i puszyste, dodatek kremu z mascarpone czyni je jeszcze smaczniejszym :)

Składniki:

  • składniki na ciasto:
  • mąka 2 szklanki
  • marchew 1 szklanka drobno startej
  • olej 1 szklanka 
  • jajka 4 sztuki
  • cukier 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki 
  • soda oczyszczona 1,5 łyżeczki 
  • przyprawa do piernika 1 łyżka 
  • orzechy włoskie 1 garść
  • rodzynki 1/2 szklanki
  • dodatkowo:
  • serek mascarpone 250 gram
  • cukier puder 2 łyżki 
  • orzechy włoskie 1/2 szklanki 
  • śmietana 30 % 200 ml.

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe w kilku krokach:

  1. Najpierw trzeba do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę, przyprawę do piernika - wszystko wymieszać.
  2. Następnie musimy jajka ubić z cukrem na puszystą masę i małymi porcjami dosypywać mąkę z dodatkami, a w międzyczasie wlewać olej, zaś na koniec dodać marchewkę, rodzynki i posiekane orzechy. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto.
  3. Teraz musimy ciasto przelać do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach około 45-50 minut.
  4. Pora na masę: śmietanę musimy ubić na sztywno, potem do serka dodać cukier i wymieszać, a następnie małymi porcjami dodawać do śmietany serek.
  5. Po wyjęciu z piekarnika musimy ciasto ostudzić i na takie nałożyć masę, na koniec posypać orzechami.

Pyszne ciasto marchewkowe  gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy