Ciasto marchewkowe z mascarpone i karmelizowaną marchewką.

Ciasto marchewkowe z mascarpone i karmelizowaną marchewką.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ciasto marchewkowe jest pyszne, idealnie wilgotne za sprawą marchewki. Serek mascarpone dodaje mu niezwykłej delikatności. Kiedyś robiłam dżem z marchewki i postanowiłam w ten sam sposób wykonać dekorację. Wyszło bardzo pysznie. Polecam przepis.

Składniki:

Ciasto:

3 jajka

półtorej szklanki mąki tortowej

2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki

7 łyżek oleju

pół szklanki cukru

pół szklanki rodzynek

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka cynamonu

 

Krem:

25 dag serka mascarpone

10 dag białej czekolady

 

Dekoracja:

1 łyżeczka masła

4 łyżki cukru

1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki

sok z pomarańczy (według uznania )

sok z cytryny (według uznania )

Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać pozostałe składniki i miksować, na koniec dodać marchewkę i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką.

2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Przetudzoną utrzeć z serkiem mascarpone. Kremem przełożyć krążki ciasta smarując również cieniutko wierzch ciasta.

4. Masa z marchewki: Marchewkę ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić. Dodać masło, cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Następnie smażyć cały czas mieszając, aż marchewka będzie szklista. Gotową marchewkę wystudzić.

5. Wystudzoną marchewkę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

6. Po tym czasie kroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy