Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Ciasto marchewkowe z mascarpone i karmelizowaną marchewką.

print Drukuj
Ciasto marchewkowe z mascarpone i karmelizowaną marchewką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Ciasto marchewkowe jest pyszne, idealnie wilgotne za sprawą marchewki. Serek mascarpone dodaje mu niezwykłej delikatności. Kiedyś robiłam dżem z marchewki i postanowiłam w ten sam sposób wykonać dekorację. Wyszło bardzo pysznie. Polecam przepis.

składniki

Ciasto:

3 jajka

półtorej szklanki mąki tortowej

2 szklanki startej na dużych oczkach marchewki

7 łyżek oleju

pół szklanki cukru

pół szklanki rodzynek

1 płaska łyżeczka sody

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka przyprawy do piernika

1 łyżka cynamonu

 

Krem:

25 dag serka mascarpone

10 dag białej czekolady

 

Dekoracja:

1 łyżeczka masła

4 łyżki cukru

1 szklanka startej na dużych oczkach marchewki

sok z pomarańczy (według uznania )

sok z cytryny (według uznania )

sposób przygotowania

1. Ciasto: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać pozostałe składniki i miksować, na koniec dodać marchewkę i rodzynki, dokładnie wymieszać łyżką.

2. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Przetudzoną utrzeć z serkiem mascarpone. Kremem przełożyć krążki ciasta smarując również cieniutko wierzch ciasta.

4. Masa z marchewki: Marchewkę ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić. Dodać masło, cukier, sok z cytryny i pomarańczy. Następnie smażyć cały czas mieszając, aż marchewka będzie szklista. Gotową marchewkę wystudzić.

5. Wystudzoną marchewkę wyłożyć na ciasto. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia.

6. Po tym czasie kroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!