Kwiatuszki

Kwiatuszki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

urocze kwiatuszki drożdżowe , pulche mięcitkie najsmaczniejsze zaraz po ostudzeniu

Składniki:

drożdze pół kostki

jajka 4 sztuki

szklanka cukru

margaryna pół kostki

mąka 4 szklanki

ciepłe mleko

dżem

roztrzepane jajko

 

Sposób przygotowania:

CIASTO DROŻDŻOWE:

  • drożdże rozpuszczam w pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce
  • w rondelku rozpuszczam  margarynę
  • jajka amiksować z cukrem na puszystą masę
  •  mąkę mieszam z rozczynem,dodaję jajka wyrabiam ciasto
  • na koniec dodaję  rozpuszczoną i schłodzoną do temp.pokojowej margarynę
  • ostawiam do wyrośnięcia około 1 godz.
  • ciasto lekko spłaszczam wycinam krążki,każdy krążek nacinam od zewnątrz,formując płatki kwiatka
  • przekładam na blaszkę
  • w środek kwiatka nakładam łyżeczkę dżemu
  • smaruję roztrzepanym jajkiem
  • piekę w 180 st.15-20 minut
  • smacznego

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy