Kwiatuszki
Ocena: ☆ ☆ ☆ ☆ ☆
0 Ocen
Ilość porcji: 8
urocze kwiatuszki drożdżowe , pulche mięcitkie najsmaczniejsze zaraz po ostudzeniu
Składniki:
drożdze pół kostki
jajka 4 sztuki
szklanka cukru
margaryna pół kostki
mąka 4 szklanki
ciepłe mleko
dżem
roztrzepane jajko
Sposób przygotowania:
CIASTO DROŻDŻOWE:
- drożdże rozpuszczam w pół szklanki ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce
- w rondelku rozpuszczam margarynę
- jajka amiksować z cukrem na puszystą masę
- mąkę mieszam z rozczynem,dodaję jajka wyrabiam ciasto
- na koniec dodaję rozpuszczoną i schłodzoną do temp.pokojowej margarynę
- ostawiam do wyrośnięcia około 1 godz.
- ciasto lekko spłaszczam wycinam krążki,każdy krążek nacinam od zewnątrz,formując płatki kwiatka
- przekładam na blaszkę
- w środek kwiatka nakładam łyżeczkę dżemu
- smaruję roztrzepanym jajkiem
- piekę w 180 st.15-20 minut
- smacznego
# Tagi:
Autor: joanna1974
Polecamy również
Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.
Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.Rogaliki drożdżowe
Wyśmienite rogaliki drożdżowe z marmoladą :)Drożdżówka z czarną porzeczką
Uwielbiam lato i polskie owoce np. czarną porzeczkę wszyscy mówią: kwaśna, ale jak zrobię drożdzówki z cza...Proste ciasto drożdżowe z kruszonką
Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżel...Kwiatuszki drożdżowe z rabarbarem
Sezon na rabarbar trwa, ja polecam deser w postaci drożdżowych bułeczek z rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dla...Zobacz więcej przepisów na: