Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.
Składniki na rozczyn:
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu ( najlepiej prawdziwego )
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )
Składniki na ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu ( najpiej prawdziwego )
2 łyżki cukru waniliowego
5 dag masła
4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki syropu klonowego
jak będzie potrzeba to ciepłe mleko
Dodatkowe składniki, które będą potrzebne:
cyanmon według uznania
5 dag masła
maka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki cukru waniliowego
tak około pół szklanki cukru trzcinowego
Przepis na sprawdzone ciasto drożdżowe:
1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki na rozczyn dokładnie rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.
2. Wykonuję ciasto: Masło roztapiam i studzę. Jajka ucieram z miodem, cukrami i syropem na puszystą masę. Do mąki dodaję rozczyn, jajka, masło i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba to dolewam ciepłe mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i na półtorej godziny odstawiam w ciepłe miejsce, żeby sobie wyrosło.
3. Masło ze składników dodatkowych roztapiam i lekko studzę. Ciasto, które już wyrosło dzielę na dwie równe części. Następnie każdą część wałkuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąty dość duże 27 cm x 36 cm, smaruję masłem i posypuję cynamonem, cukrami i zwijam w rolady. Każdą roladę, przekrawam wzdłuż prawie do smaego końca. Zaplatam jak warkocz i formuję wianek.
4. Piekę: Układam na blasze wyłozonej papierem i piekę około 35 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowe i smacznego.
Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu