Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Drożdżowe ciasto z cynamonem.

print Drukuj
Drożdżowe ciasto z cynamonem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.

składniki

Składniki na rozczyn:

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu ( najlepiej prawdziwego )

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu ( najpiej prawdziwego )

2 łyżki cukru waniliowego

5 dag masła

4 szklanki mąki tortowej

2 łyżki syropu klonowego

jak będzie potrzeba to ciepłe mleko

 

Dodatkowe składniki, które będą potrzebne:

cyanmon według uznania

5 dag masła

maka pszenna do posypania stolnicy

2 łyżki cukru waniliowego

tak około pół szklanki cukru trzcinowego

 

sposób przygotowania

Przepis na sprawdzone ciasto drożdżowe:

1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki na rozczyn dokładnie rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.

2. Wykonuję ciasto: Masło roztapiam i studzę. Jajka ucieram z miodem, cukrami i syropem na puszystą masę. Do mąki dodaję rozczyn, jajka, masło i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba to dolewam ciepłe mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i na półtorej godziny odstawiam w ciepłe miejsce, żeby sobie wyrosło.

3. Masło ze składników dodatkowych roztapiam i lekko studzę. Ciasto, które już wyrosło dzielę na dwie równe części. Następnie każdą część wałkuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąty dość duże 27 cm x 36 cm, smaruję masłem i posypuję cynamonem, cukrami i zwijam w rolady. Każdą roladę, przekrawam wzdłuż prawie do smaego końca. Zaplatam jak warkocz i formuję wianek.

4. Piekę: Układam na blasze wyłozonej papierem i piekę około 35 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

5. Gotowe i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!