Polecamy dzisiaj:

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Drożdżowe ciasto z cynamonem.

print Drukuj
Drożdżowe ciasto z cynamonem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.

składniki

Składniki na rozczyn:

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu ( najlepiej prawdziwego )

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu ( najpiej prawdziwego )

2 łyżki cukru waniliowego

5 dag masła

4 szklanki mąki tortowej

2 łyżki syropu klonowego

jak będzie potrzeba to ciepłe mleko

 

Dodatkowe składniki, które będą potrzebne:

cyanmon według uznania

5 dag masła

maka pszenna do posypania stolnicy

2 łyżki cukru waniliowego

tak około pół szklanki cukru trzcinowego

 

sposób przygotowania

Przepis na sprawdzone ciasto drożdżowe:

1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki na rozczyn dokładnie rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.

2. Wykonuję ciasto: Masło roztapiam i studzę. Jajka ucieram z miodem, cukrami i syropem na puszystą masę. Do mąki dodaję rozczyn, jajka, masło i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba to dolewam ciepłe mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i na półtorej godziny odstawiam w ciepłe miejsce, żeby sobie wyrosło.

3. Masło ze składników dodatkowych roztapiam i lekko studzę. Ciasto, które już wyrosło dzielę na dwie równe części. Następnie każdą część wałkuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąty dość duże 27 cm x 36 cm, smaruję masłem i posypuję cynamonem, cukrami i zwijam w rolady. Każdą roladę, przekrawam wzdłuż prawie do smaego końca. Zaplatam jak warkocz i formuję wianek.

4. Piekę: Układam na blasze wyłozonej papierem i piekę około 35 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

5. Gotowe i smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!