Drożdżowe ciasto z cynamonem.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 8
Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.
Składniki:
Składniki na rozczyn:
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu ( najlepiej prawdziwego )
2 łyżki mąki tortowej
1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )
Składniki na ciasto:
2 jajka
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu ( najpiej prawdziwego )
2 łyżki cukru waniliowego
5 dag masła
4 szklanki mąki tortowej
2 łyżki syropu klonowego
jak będzie potrzeba to ciepłe mleko
Dodatkowe składniki, które będą potrzebne:
cyanmon według uznania
5 dag masła
maka pszenna do posypania stolnicy
2 łyżki cukru waniliowego
tak około pół szklanki cukru trzcinowego
Sposób przygotowania:
Przepis na sprawdzone ciasto drożdżowe:
1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki na rozczyn dokładnie rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.
2. Wykonuję ciasto: Masło roztapiam i studzę. Jajka ucieram z miodem, cukrami i syropem na puszystą masę. Do mąki dodaję rozczyn, jajka, masło i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba to dolewam ciepłe mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i na półtorej godziny odstawiam w ciepłe miejsce, żeby sobie wyrosło.
3. Masło ze składników dodatkowych roztapiam i lekko studzę. Ciasto, które już wyrosło dzielę na dwie równe części. Następnie każdą część wałkuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąty dość duże 27 cm x 36 cm, smaruję masłem i posypuję cynamonem, cukrami i zwijam w rolady. Każdą roladę, przekrawam wzdłuż prawie do smaego końca. Zaplatam jak warkocz i formuję wianek.
4. Piekę: Układam na blasze wyłozonej papierem i piekę około 35 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
5. Gotowe i smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką
Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżel...
Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.
Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.
Drożdżówka z budyniem i kruszonką.
Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no c...
Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie
Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dob...
Drożdżowe choinki
Buleczki drożdżowe z dżemem w zabawnej formie choinek. Oczywiście formę wypieków możemy dowierać dowolnie - nie n...Zobacz więcej przepisów na:
Ciasto drożdżowe

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.