Drożdżowe ciasto z cynamonem.

Drożdżowe ciasto z cynamonem.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Pyszne i pachnące ciasto cynamonem. Idealne na podwieczorek z kubkiem gorącego mleka. Zapraszam serdecznie.

Składniki:

Składniki na rozczyn:

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu ( najlepiej prawdziwego )

2 łyżki mąki tortowej

1 szklanka ciepłego mleka ( 250 ml )

 

Składniki na ciasto:

2 jajka

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki miodu ( najpiej prawdziwego )

2 łyżki cukru waniliowego

5 dag masła

4 szklanki mąki tortowej

2 łyżki syropu klonowego

jak będzie potrzeba to ciepłe mleko

 

Dodatkowe składniki, które będą potrzebne:

cyanmon według uznania

5 dag masła

maka pszenna do posypania stolnicy

2 łyżki cukru waniliowego

tak około pół szklanki cukru trzcinowego

 

Sposób przygotowania:

Przepis na sprawdzone ciasto drożdżowe:

1. Wykonuję rozczyn: Wszystkie składniki na rozczyn dokładnie rozcieram, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około pół godziny.

2. Wykonuję ciasto: Masło roztapiam i studzę. Jajka ucieram z miodem, cukrami i syropem na puszystą masę. Do mąki dodaję rozczyn, jajka, masło i zagniatam ciasto, jeżeli będzie potrzeba to dolewam ciepłe mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i na półtorej godziny odstawiam w ciepłe miejsce, żeby sobie wyrosło.

3. Masło ze składników dodatkowych roztapiam i lekko studzę. Ciasto, które już wyrosło dzielę na dwie równe części. Następnie każdą część wałkuję na posypanej mąką stolnicy na prostokąty dość duże 27 cm x 36 cm, smaruję masłem i posypuję cynamonem, cukrami i zwijam w rolady. Każdą roladę, przekrawam wzdłuż prawie do smaego końca. Zaplatam jak warkocz i formuję wianek.

4. Piekę: Układam na blasze wyłozonej papierem i piekę około 35 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.

5. Gotowe i smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy również

proste-ciasto-drozdzowe-z-kruszonka

Proste ciasto drożdżowe z kruszonką

Dobre ciasto drożdżowe nie ma sobie równych. Mój przepis na drożdżowe jest na dodatek bardzo prosty. Jeżel...
drozdzowe-lukrowane-ciasto-z-owocami

Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.

Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.
drozdzowka-z-budyniem-i-kruszonka

Drożdżówka z budyniem i kruszonką.

Polecam pyszną i idealną drożdżówkę na podwieczorek. Ja uwielbiam z kubkiem gorącej herbaty. A kruszonka.....no c...
podstawowe-ciasto-drozdzowe-na-zaczynie

Podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie

Tajemnicą dobrego ciasta drożdżowego jest zaczyn. Dzisiaj podaję przepis na podstawowe ciasto drożdżowe na zaczynie. Dob...
drozdzowe-choinki

Drożdżowe choinki

Buleczki drożdżowe z dżemem w zabawnej formie choinek. Oczywiście formę wypieków możemy dowierać dowolnie - nie n...

Zobacz więcej przepisów na:

Ciasto drożdżowe

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy