Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.

Drożdżowe - lukrowane ciasto z owocami.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.

Składniki:

Ciasto:

3 dag drożdży

4 łyżki cukru

2 szklanki mąki pszennej

pół szklanki ciepłego mleka

3 łyżki stopionego masła lub margaryny

1 żółtko

2 jajka

 

Nadzienie:

2 łyżki cukru

2 łyżki stopionego masła

pół szklanki borówek

pół szklanki porzeczki czerwonej

pół szklanki porzeczki czarnej

 

Lukier:

cukier puder ( około 8 łyżek )

1 białko

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, żeby podrosły.

2. Jajka i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy drożdże, jajka, ciepłe mleko i stopione masło, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut żeby wyrosło.

3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem, następnie na cieście równomiernie rozkładamy owoce.

4. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy w plastry, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując wieniec.

5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.

6. Wykonujemy lukier: Składniki lukru ucieramy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nastepnie polewamy nim ciasto.

7. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. Gdy zastygnie podajemy.

8. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy