Takie ciasto jest pyszne, połączone z lekko kwaśnymi owocami i bardzo słodkim lukrem, jest to bardzo pyszne połączenie.
Ciasto:
3 dag drożdży
4 łyżki cukru
2 szklanki mąki pszennej
pół szklanki ciepłego mleka
3 łyżki stopionego masła lub margaryny
1 żółtko
2 jajka
Nadzienie:
2 łyżki cukru
2 łyżki stopionego masła
pół szklanki borówek
pół szklanki porzeczki czerwonej
pół szklanki porzeczki czarnej
Lukier:
cukier puder ( około 8 łyżek )
1 białko
1. Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mąki i odrobiną ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, żeby podrosły.
2. Jajka i żółtko ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie do mąki dodajemy drożdże, jajka, ciepłe mleko i stopione masło, zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut żeby wyrosło.
3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem, następnie na cieście równomiernie rozkładamy owoce.
4. Ciasto zawijamy w rulon i kroimy w plastry, następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, formując wieniec.
5. Tak przygotowane ciasto pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Upieczone ciasto studzimy.
6. Wykonujemy lukier: Składniki lukru ucieramy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nastepnie polewamy nim ciasto.
7. Odstawiamy do zastygnięcia lukru. Gdy zastygnie podajemy.
8. Smacznego.
Drożdżowka z rabarbarem i truskawką
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu