Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 25

Sa to bardzo smaczne bezglutenowe ciasteczka z czekoladą. Lekko sypkie za sprawą mąk. Bardzo je polecam. Radzę również czytać skład produków, żeby mieć pewność czy są w pełni bezglutenowe.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • półtorej szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 małe jajka
  • pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru

Dodatkowe składniki:

  • 10 dag czekolady mlecznej ( bezglutenowej )
  • mąka kukurydziana do posypania stolnicy
  • posypka kolorowa ( bezglutenowa lub można pominąć )

Sposób przygotowania:

Wykonanie Bezglutenowych ciasteczka z czekoladą:

Szklanką o pojemności 250 ml odmierzam składniki.

  1. Mąkę kukurydzianą, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, sodę oczyszczoną i masło lub margarynę przekładam do miski, następnie rozcieram opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wbijam jajka i zagniatam ciasto.
  2. Następnie na lekko oprószonej mąką kukurydzianą stolnicy z ciasta odrywam małe kawałki, toczę kulki i spłaszczam formując okrągłe ciasteczka.
  3. Tak wykonane ciasteczka układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piekę w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 25 minut.
  4. Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam w kąpieli wodnej, następnie smaruję nią ciasteczka i dekoruję posypką. Odstawiam do zastygnięcia czekolady.

Po tym czasie Bezglutenowe ciasteczka z czekoladą są gotowe do podania. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy