Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.
Składniki na rozczyn:
pół szklanki ciepłego mleka
5 dag świeżych drożdży
2 łyżki mąki tortowej
2 łyżki cukru
Składniki na ciasto:
pół szklanki cukru
2 jajka
50 dag mąki tortowej
pół szklanki ciepłego mleka
10 dag masła
1 cukier waniliowy
Składniki na krem śmietankowy:
300 ml zimnego mleka
2 śmietany typu ,,Śnieżka''
4 łyżki ciemnego kakao
Dodatkowe składniki:
cukrowa posypka do dekoracji
mąka pszenna do posypania stolnicy
Wykonanie przepisu na pyszne donuty:
1. Najpier wykonuję rozczyn:
Drożdże rozcieram dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.
2. Następnie wykonuję ciasto:
Masło roztapiam i lekko studzę. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.
3. Następnie formuję donuty:
Wyrośnięte ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki, następnie kieliszkiem wycinam środki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzę.
4. Przygotowuję kem:
Zimne mleko ubijam ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodaję kakao i ubijam do dokładnego połączenia się składników.
5. Dekoruję je:
Krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekoruję donuty, posypuję je również cukrową posypką. Podaję je i życzę smacznego.
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu