Polecamy dzisiaj:

Moja botwinka z jajkiem

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

print Drukuj
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.0

1 ocena

Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.

składniki

Składniki na rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki cukru

 

Składniki na ciasto:

pół szklanki cukru

2 jajka

50 dag mąki tortowej

pół szklanki ciepłego mleka

10 dag masła

1 cukier waniliowy

 

Składniki na krem śmietankowy:

300 ml zimnego mleka

2 śmietany typu ,,Śnieżka''

4 łyżki ciemnego kakao

 

Dodatkowe składniki:

cukrowa posypka do dekoracji

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

Wykonanie przepisu na pyszne donuty:

1. Najpier wykonuję rozczyn:

Drożdże rozcieram dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Następnie wykonuję ciasto:

Masło roztapiam i lekko studzę. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Następnie formuję donuty:

Wyrośnięte ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki, następnie kieliszkiem wycinam środki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzę.

4. Przygotowuję kem:

Zimne mleko ubijam ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodaję kakao i ubijam do dokładnego połączenia się składników.

5. Dekoruję je:

 Krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekoruję donuty, posypuję je również cukrową posypką. Podaję je i życzę smacznego.

Ocena:
4.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Magiczne Kotlety
Gwiazdka

Magiczne Kotlety

Pieczarki z połaczeniem serka topionego to pyszne nadzienie do schabu.
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem
Gwiazdka

Kotlety z kurczaka z pysznym nadzieniem

Pomysł na pyszny niedzielny obiad
Naleśniki po węgiersku
Gwiazdka

Naleśniki po węgiersku

Przepis na naleśniki z mięsem. Dziś polecam naleśniki z sosem węgierskim. Przepis na naleśniki z mięsem jest prosty, a danie sycące i pyszne. Polecam naleśniki na sycący obiad czy kolację!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!