Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

print Drukuj
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.0

1 ocena

Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.

składniki

Składniki na rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki cukru

 

Składniki na ciasto:

pół szklanki cukru

2 jajka

50 dag mąki tortowej

pół szklanki ciepłego mleka

10 dag masła

1 cukier waniliowy

 

Składniki na krem śmietankowy:

300 ml zimnego mleka

2 śmietany typu ,,Śnieżka''

4 łyżki ciemnego kakao

 

Dodatkowe składniki:

cukrowa posypka do dekoracji

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

Wykonanie przepisu na pyszne donuty:

1. Najpier wykonuję rozczyn:

Drożdże rozcieram dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Następnie wykonuję ciasto:

Masło roztapiam i lekko studzę. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Następnie formuję donuty:

Wyrośnięte ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki, następnie kieliszkiem wycinam środki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzę.

4. Przygotowuję kem:

Zimne mleko ubijam ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodaję kakao i ubijam do dokładnego połączenia się składników.

5. Dekoruję je:

 Krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekoruję donuty, posypuję je również cukrową posypką. Podaję je i życzę smacznego.

Ocena:
4.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!