Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

print Drukuj
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
4.0

1 ocena

Pyszne słodkości, idealne na karnawał. Polecam sprawdzony przepis. Można przygotować na podwieczorek lub dla gości.

składniki

Składniki na rozczyn:

pół szklanki ciepłego mleka

5 dag świeżych drożdży

2 łyżki mąki tortowej

2 łyżki cukru

 

Składniki na ciasto:

pół szklanki cukru

2 jajka

50 dag mąki tortowej

pół szklanki ciepłego mleka

10 dag masła

1 cukier waniliowy

 

Składniki na krem śmietankowy:

300 ml zimnego mleka

2 śmietany typu ,,Śnieżka''

4 łyżki ciemnego kakao

 

Dodatkowe składniki:

cukrowa posypka do dekoracji

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

Wykonanie przepisu na pyszne donuty:

1. Najpier wykonuję rozczyn:

Drożdże rozcieram dokładnie z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką, następnie przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby rozczyn ruszył.

2. Następnie wykonuję ciasto:

Masło roztapiam i lekko studzę. Jajka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie do mąki dodaję wyrośnięte drożdże, utarte jajka z cukrami, stopione i przestudzone masło i stopniowo dolewając ciepłe mleko, zagniatam mięciutkie ciasto. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na półtorej godziny do wyrośnięcia.

3. Następnie formuję donuty:

Wyrośnięte ciasto wałkuję na lekko posypanej mąką stolnicy, szklanką o dużej średnicy wykrawam krążki, następnie kieliszkiem wycinam środki, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam je na 15 minut w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Po tym piekę do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 25 - 30 minut. Upieczone dokładnie studzę.

4. Przygotowuję kem:

Zimne mleko ubijam ze ,,Śnieżkami'' na puszysty krem, dodaję kakao i ubijam do dokładnego połączenia się składników.

5. Dekoruję je:

 Krem przekładam do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i dekoruję donuty, posypuję je również cukrową posypką. Podaję je i życzę smacznego.

Ocena:
4.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!