Ciasteczka drożdżowe - kokardki

Ciasteczka drożdżowe - kokardki

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Smaczne mięciutkie drożdżowe kokardki , nadziewane marmoladą

Składniki:

drożdże 1/2 kostki

łyżeczka cukru

4 łyżki mleka

mąka 2 szklanki

masło 100 gram

żółtka 3 sztuki

cukier puder 1/2 szklanki

mleko 1/2 szklanki

marmolada

Sposób przygotowania:

drożdże 1/2 kostki kruszę dodaję łyżeczkę cukru oraz 4 łyżki ciepłego mleka mieszam i odstawiam zaczyn.
mąkę przesiewam na stolnicę .
masło rozpuszczam
żółtka ubijam z  cukrem pudrem
mleko podgrzewam
do mąki dodaję rozczyn, jajka, następnie po porcjach ciepłego mleka wyrabiając ciasto na koniec rozpuszczone masło.
cały proces wyrabiania musi trwać około 10 minut ,aby ciasto dobrze się napowietrzyło.czym dłużej wyrabiamy tym ciasto będzie bardziej pulchne.
odstawiam niech sobie rośnie.(40-50 minut)
blat podsypujemy mąką wykładamy po porcji ciasta rozwałkowujemy potrzeba nam 4 prostokąty o szerokości 10-12 cm.,dł. dowolna.
smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim .dociskamy i nożem kroimy pionowo na szerokość 3-4 cm. środkiem przyciskam tak aby powstała kokardka.
piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy