mąkę przesiewam na stolnicę .
masło rozpuszczam
żółtka ubijam z cukrem pudrem
mleko podgrzewam
do mąki dodaję rozczyn, jajka, następnie po porcjach ciepłego mleka wyrabiając ciasto na koniec rozpuszczone masło.
cały proces wyrabiania musi trwać około 10 minut ,aby ciasto dobrze się napowietrzyło.czym dłużej wyrabiamy tym ciasto będzie bardziej pulchne.
odstawiam niech sobie rośnie.(40-50 minut)
blat podsypujemy mąką wykładamy po porcji ciasta rozwałkowujemy potrzeba nam 4 prostokąty o szerokości 10-12 cm.,dł. dowolna.
smarujemy marmoladą i układamy jeden na drugim .dociskamy i nożem kroimy pionowo na szerokość 3-4 cm. środkiem przyciskam tak aby powstała kokardka.
piec na złoty kolor w temp. 180 stopni.
po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Donuty z piekarnika z kremem śmietankowym
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu