Cynamonowe serca

Cynamonowe serca

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Sprawdzony przepis na drożdżowe ciasteczka. Urocze serduszka drożdżowe oprószone cynamonem zasmakują każdemu.

Składniki:

  • mąka 700 gram
  • drożdże 50 gram
  • mleko 2 szklanki
  • jajka 3 sztuki
  • cukier 0,5 szklanki
  • masło 1/4 kostki
  • ocet 2 łyżeczki
  • olej 4 łyżki
  • cynamon

Sposób przygotowania:

Przepis na drożdżowe ciastka:

  1. Z drożdży, łyżeczki cukru, mąki i mleka robimy rozczyn i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  2. Dwa jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, do robota dodajemy przesianą mąkę, rozczyn, ciepłe mleko, olej, ocet i na najniższych obrotach wyrabiamy około 15 minut wszystko na gładkie ciasto.
  3. Teraz musimy odstawić ciasto w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  4. Rozpuszczamy w rondelku masło i rozwałkowany prostokąt smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy cynamonem.
  5. Następnie tniemy wzdłuż na paski o szerokości 4 cm i zwijamy je w spirale, z których kształtujemy serca, po czym odstawiamy je na 30 minut.
  6. Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20 minut w 170°C.

Pyszne ciastka na Walentynki gotowe.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy