Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

print Drukuj
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać i wykorzystywać go w kuchni. Polecam więc pyszne drożdżówki z kruszonką. Możemy je również zabrać do koszyka na piknik. Z tego przepisu wykonałam 12 drożdżówek pysznych drożdżówek o średnicy 11 cm. Polecam:)

składniki

Ciasto:

2 jajka

4 dag drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki tortowej

3 łyżki masła lub margaryny

 

Nadzienie:

około 30 dag rabarbaru

 

Kruszonka:

10 dag mąki tortowej

5 dag cukru

5 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzeć z  1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły''.

2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.

3. Masło lub margarynę stopić i lekko przestudzić.

4. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, roztopione masło i zagnieść mięciutkie ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolać pozostałe mleko.

5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

6. Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.

7. Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

8. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać po dwa krążki, jeden krążek zostawić cały, a z drugiego krążka mniejszą szklanką wykroić obręcz. Obręcz ułożyć na całym krążku, do środka nałożyć rabarbar i posypać kruszonką. W ten sposób wykonać pozostałe drożdżówki.

9. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!