Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

print Drukuj
Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Zaczyna się sezon na rabarbar, więc trzeba korzystać i wykorzystywać go w kuchni. Polecam więc pyszne drożdżówki z kruszonką. Możemy je również zabrać do koszyka na piknik. Z tego przepisu wykonałam 12 drożdżówek pysznych drożdżówek o średnicy 11 cm. Polecam:)

składniki

Ciasto:

2 jajka

4 dag drożdży

1 szklanka ciepłego mleka

1 szklanka cukru

3 szklanki mąki tortowej

3 łyżki masła lub margaryny

 

Nadzienie:

około 30 dag rabarbaru

 

Kruszonka:

10 dag mąki tortowej

5 dag cukru

5 dag masła lub margaryny

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

sposób przygotowania

1. Drożdże rozetrzeć z  1 łyżką cukru, 1 łyżką mąki i połową ciepłego mleka. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce żeby ,,ruszyły''.

2. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą masę.

3. Masło lub margarynę stopić i lekko przestudzić.

4. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte jajka, roztopione masło i zagnieść mięciutkie ciasto, jeżeli będzie potrzeba dolać pozostałe mleko.

5. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.

6. Rabarbar oczyścić, umyć i dokładnie osuszyć, następnie pokroić na małe kawałki.

7. Składniki kruszonki przełożyć do miski, następnie rozcierać opuszkami palców, aż powstaną małe grudki.

8. Wyrośnięte ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy, wykrawać po dwa krążki, jeden krążek zostawić cały, a z drugiego krążka mniejszą szklanką wykroić obręcz. Obręcz ułożyć na całym krążku, do środka nałożyć rabarbar i posypać kruszonką. W ten sposób wykonać pozostałe drożdżówki.

9. Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

10. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!