Indyjskie chlebki naan.

Indyjskie chlebki naan.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Polecam bardzo pyszne chlebki z czarnuszką. Z wierzchu chrupiąca skórka, a w środku puszyste ciasto. Są lekko pikantne za sprawą czarnuszki. Zapraszam.

Składniki:

Ciasto:

2 dag drożdży

2 szklanki mąki pszennej

1 jajko

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka cukru

pół szklanki ciepłego mleka

2 -3 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki oliwy

szczypta proszku do pieczenia

1 łyżeczka czarnuszki

 

Dodatkowo:

mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

1. Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.

2. Następnie do mąki dodajemy olej, sól, proszek do pieczenia, wyrośnięte drożdże, czarnuszkę, jogurt, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.

3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą część wałkujemy na podłużny placek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Od razu chlebki należy piec około 35-45 minut w temperaturze 200 stopni.

5. Upieczone chlebki są gotowe do podania. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy