Indyjskie chlebki naan.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 4
Polecam bardzo pyszne chlebki z czarnuszką. Z wierzchu chrupiąca skórka, a w środku puszyste ciasto. Są lekko pikantne za sprawą czarnuszki. Zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
2 dag drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
pół szklanki ciepłego mleka
2 -3 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka czarnuszki
Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
1. Drożdże należy dokładnie rozetrzeć z cukrem, 1 łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.
2. Następnie do mąki dodajemy olej, sól, proszek do pieczenia, wyrośnięte drożdże, czarnuszkę, jogurt, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto.
3. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą część wałkujemy na podłużny placek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Od razu chlebki należy piec około 35-45 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Upieczone chlebki są gotowe do podania. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Mini chlebki z ziołami.
Polecam Wam pyszne i pachnące ziołami chlebki z chrupiącą skórką. Idealne na kolację.Chleb opiekany w jajku
Polecam sprawdzony przepis na chleb obsmażany w jajku. Bardzo szybkie, proste i tanie danie. Trochę jak francuski tost:)...Indyjskie chlebki naan.
Polecam bardzo pyszne chlebki z czarnuszką. Z wierzchu chrupiąca skórka, a w środku puszyste ciasto. Są lekko pik...chlebek miodowy
chlebek, którego skórka ma słodkawy posmak.;)Chleb w cieście naleśnikowym
Proste przepis na chleb w cieście naleśnikowym. Próbowaliście kiedyś? Polecam :)Zobacz więcej przepisów na: