320 ml ciepłej wody
2 dag świeżych drożdzy
2,5 łyżki oliwy
1,5 łyżki płynnego miodu
1,5 łyżeczki soli
rozkruszone drożdze należy wymieszać z wodą, miodem oraz 2 łyżkami mąki. tak powstaje nasz rozczyn, którego należy odstawić w ciepłe miejsce na 15 min.
pozostałą mąkę przesiewamy i mieszamy razem z solą, oliwą i rozczynem. ciasto wyrabiamy ok. 10-15 min. przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok.1-2 godz.
z gotowego ciasta formujemy bochenek. nacinamy bo delikatnie w poprzek. kladziemy na wyłożonej papierem i wysmarowanej tłuszczem blaszce. pieczemy ok. 40-50 min. w temp. 200 stopni. wyciągamy i czekamy aż ostygnie.
Chlebki wielkanocne do koszyka.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu