Polecam Wam pyszne i pachnące ziołami chlebki z chrupiącą skórką. Idealne na kolację.
Składniki na chlebki:
4 dag drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
około szklanka ciepłej wody
3 łyżki oliwy lub oleju
Dodatkowo:
pół łyżeczki papryki w proszku ostrej lub słodkiej
pół łyżeczki ziół prowansalskich
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki suszonego oregano
pół łyżeczki suszonej bazylii
oliwa lub olej do posmarowania
mąka pszenna do podsypania stolnicy
papryka w proszku do posypania
1. Drożdże rozcieramy dokładnie z łyżeczką cukru, łyżką mąki i pół szklanki ciepłej wody. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
2. Następnie do mąki dodajemy oliwę lub olej, wyrośnięte drożdże, sól i wszystkie przyprawy, zagniatamy mięciutkie ciasto, dolewając w razie potrzeby ciepłej wody. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby podrosło.
3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne chlebki, smarujemy je oliwą lub olejem i oprószamy papryką w proszku.
4. Tak przygotowane chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut, żeby troszkę podrosły.
5. Następnie pieczemy je około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.
6. Chlebki są gotowe do podania. Smacznego.
Chlebki wielkanocne do koszyka.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu