Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Mini chlebki z ziołami.

print Drukuj
Mini chlebki z ziołami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Polecam Wam pyszne i pachnące ziołami chlebki z chrupiącą skórką. Idealne na kolację.

składniki

Składniki na chlebki:

4 dag drożdży

2 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka soli

około szklanka ciepłej wody

3 łyżki oliwy lub oleju

 

Dodatkowo:

pół łyżeczki papryki w proszku ostrej lub słodkiej

pół łyżeczki ziół prowansalskich

pół łyżeczki suszonego rozmarynu

pół łyżeczki suszonego oregano

pół łyżeczki suszonej bazylii

oliwa lub olej do posmarowania

mąka pszenna do podsypania stolnicy

papryka w proszku do posypania

sposób przygotowania

1. Drożdże rozcieramy dokładnie z łyżeczką cukru, łyżką mąki i pół szklanki ciepłej wody. Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

2. Następnie do mąki dodajemy oliwę lub olej, wyrośnięte drożdże, sól i wszystkie przyprawy, zagniatamy mięciutkie ciasto, dolewając w razie potrzeby ciepłej wody. Z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, żeby podrosło.

3. Po tym czasie wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i formujemy podłużne chlebki, smarujemy je oliwą lub olejem i oprószamy papryką w proszku.

4. Tak przygotowane chlebki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 15 minut, żeby troszkę podrosły.

5. Następnie pieczemy je około 35 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia.

6. Chlebki są gotowe do podania. Smacznego.

Tagi: pieczywo
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!