Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Lekkie ciasto

print Drukuj
Lekkie ciasto

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
0.0

0 ocen

Lekkie ciasto- dość parcochłonne jest ale można poswiecić mu ten czas bo warte jest uwagi, dzięki swojemu smakowi.

składniki

Biszkopt jasny: 8 jaj 8 łyżek mąki 8 łyżek cukru 2 łyżki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Biszkopt ciemny: 4 jaja 4 łyżki cukru 4 łyżki maki 2 łyżki oleju 1 łyżka octu 1 łyżka proszku do pieczenia Pianka: 45 dag malin 2 serki waniliowe Śnieżka ¾ szkl mleka 1 galaretka malinowa Śmietanka: 400ml śmietanki 30% 1 galaretka cytrynowa 4 brzoskwinie z puszki Masa czerwona: 900 ml napoju jagodowo- bananowego 3 budynie śmietankowe Masa budyniowa: 1 l mleka 3 budynie malinowe Cukier do smaku 2 masła

sposób przygotowania

Na początku upieczmy jasny i kakaowy biszkopt z białek i cukru ubijmy pianę i zmieszajmy ja z resztą skłandików. Upieczmy.

Przygotujmy masę budyniową w małej ilości mleka zmieszajmy budyń a pozsotałe zagotujmy z cukrem i wlejmy do niego budyń. Gotujmy do gestości wystudźmy i utrzyjmy z masłem. 

Masa czerwona w małej ilości napoju zmieszajmy budynie a pozostałe zagotujmy i wlejmy do niego budynie ugotujmy. Wystudźmy. 

Śmietanka polega na ubiciu i zmikskowaniu z tężejącą  galaretka rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku nastepnie dodajemy do niej pokrojone w kostkę brzoskwinie

Pianka maliny miksujemy, przecieramy. Śnieżkę ubijmy na mleku tak jak napisano na jej opakowaniu. Galaretkę rozpuszczamy w 0,5 szkl wrzątku. Śnieżki, serki, maliny i tężejącą galaretkę mieszamy ze sobą.

Przełożenie gotowego ciasta to na spodzie biszkopt jasny- masa budyniowa- masa czerwona-masa budyniowa- biszkopt ciemny-śmietanka- połowa masy czerwonej- biszkopt jasny- reszta masy czerwonej- dekoracja np. posypkami lub kakao

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić kluski na parze
Gwiazdka

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   przepis na pampuchy czyli kluski na parze!
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!