Ciasto biszkoptowe z galaretką

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Ciasto biszkoptowe z galaretką- bardzo dobre ciasto na lato!

Składniki:

Biszkopt jasny:

8 jaj

8 łyżek mąki

8 łyżek cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kakaowy:

5 jaj

5 łyżek cukru

4 łyżki mąki

1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

2 szkl mleka

20 dag cukru

2 żółtka

1 budyń śmietankowy

Masło

3 łyżki spirytusu

Galaretka:

2 galaretki czerwone

2 opakowania delicji

Sposób przygotowania:

Najpierw zajmijmy się przygotowaniem biszkoptów kakaowy jak i jasny robimy je tak samo ale z porcji na biszkopt jasny pieczemy dwa biszkopty. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka wsypujemy pozostałe składniki i mierzmy i pieczemy.

Krem robimy następująco w większej ilości mleka gotujemy  cukier. W pozostałym mieszamy żółtka i budyń.- wlewamy do gotującego się mleka gotujemy do gęstości i studzimy. Maśło ucieramy z alkoholem i łączymy z budyniem.

Galaretki przyrządzamy w mniejszej ilości niż pisze na opakowaniu.

Przekładamy ciasto następująco biszkopt na niego trochę kremu z biszkopta jasnego i ciemnego wykrawamy kółka szklanką i układamy je na masie, przykrywamy kremem i układamy delicje które zalewamy galaretką.

 

# Tagi:

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy