1 szkl mleka
3 łyżki cukru
1 łyżka budyniu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 chałwa
10 dag masła
Biszkopt:
8 jaj
8 łyżek mąki pszennej
8 łyżek budyniu
1 szkl cukru
4 łyżki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pierniczki
Masa jagodowa:
3 szkl soku z jagód
2 budynie śmietankowe
Cukier do smaku
Dodatkowo:
dżem np. truskawkowy
delicje
1. Przygotowujemy biszkopt białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wlewamy żółtka miewszamy, wsypujemy pozostałe składniki i mieszamy. Wylewamy do dwóch foremek i układamy na każdym biszkopcie w odstępach pierniczki. Pieczemy do 15 minut w 180 stopniach na blaszce o wymiarze 25/36.
2. Robimy nastenie masę dwie i pół szklanki soku zagotowujemy. W reszcie mleka mieszamy budynie, gdy sok będzie się gotował wlewamy budynie i gotujemy do gęstości.
3. Krem zacznijmy od utarcia masła z chałwą. W małej ilości mleka mieszamy budyń i mąkę a pozostałe zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wlewamy budyń gotujemy do zgęstnienia.Krem studzimy i łączymy z masłem.
4. Ułożenie ciasta: na spodzie biszkopt- przykrywamy go masą chałwową ukłądamy delicje wykłądamy krem jagodowy i przykrywamy drugim biskzoptem. Dekorujemy.
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
ciasto z bezą i czarną porzeczką
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu