Ciasto ,,Kopciuszek''
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
3 Ocen
Ilość porcji: 30
To ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, bo jest bardzo pyszne. Bardzo polecam przepis na ciasto ,,Kopciuszek''
Składniki:
Składniki na jasny biszkopt:
- pół szklanki cukru
- 5 jajek
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki tortowej
Składniki na biszkopt makowy:
- pół szklanki suchego maku
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki tortowej
- pół szklanki cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 2 pełne szklanki mleka
- pół szklanki cukru pudru
- 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
- 20 dag masła 82 %
Składniki na piankę:
- 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
- 200 ml zimnego mleka
- 1 truskawkowa galaretka
- 250 gorącej wody
Składniki na polewę:
- 3 łyżki masła lub margaryny
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki kakao
- niewielka ilość gorącej wody
Dodatkowe składniki:
- cukrowa posypka według uznania
- 10 dag herbatników
Sposób przygotowania:
Wykonanie ciasta Kopciuszek:
- Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Następnie ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę.
- Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę je około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzę
- Krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
- Pianka: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam.
- Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
- Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładam równomiernie piankę, następnie przykładam makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowuję równomiernie krem budyniowy i układam herbatniki, na herbatniki rozsmarowuję polewę i dekoruję posypką.
Tak wykonane ciasto ,,Kopciuszek''wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.
Autor: babeczka35
Polecamy również
Kruchy kokosowiec
Kruchy kokosowiec- ciasto na każdą okazję i porę roku, polecam je!Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem
Ciasto kawowe z ptasim mleczkiem- umm ależ pyszne ciasto! Polecam jest dobre!Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami
Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Doskonale sprawdzi się gdy mamy ochotę n...Kokosowiec ze śmietaną
Kokosowiec ze śmietaną- apetycznie wygladające ciasto z pyszną warstwą śmietany i kajmaku!Ciasto miłosne serce
Ciasto miłosne serce- w mojej wersji ciasto zostało pokrojone w kształty serc, ale polecam go nawet jako tort.Zobacz więcej przepisów na: