Ciasto ,,Kopciuszek''

Ciasto ,,Kopciuszek''

Ocena:

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 30

To ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, bo jest bardzo pyszne. Bardzo polecam przepis na ciasto ,,Kopciuszek''

Składniki:

Składniki na jasny biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej 

Składniki na biszkopt makowy:

  • pół szklanki suchego maku
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 Składniki na krem:

  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 20 dag masła 82 %

 

Składniki na piankę:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 truskawkowa galaretka
  • 250 gorącej wody

 Składniki na polewę:

  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • niewielka ilość gorącej wody

 Dodatkowe składniki:

  • cukrowa posypka według uznania
  • 10 dag herbatników

Sposób przygotowania:

Wykonanie ciasta Kopciuszek:

  1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Następnie ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę.
  2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę je około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzę
  3. Krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
  4. Pianka: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam.
  5. Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
  6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładam równomiernie piankę, następnie przykładam makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowuję równomiernie krem budyniowy i układam herbatniki, na herbatniki rozsmarowuję polewę i dekoruję posypką.

 

 

 



Tak wykonane ciasto ,,Kopciuszek''wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy