Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Ciasto ,,Kopciuszek''

print Drukuj
Ciasto ,,Kopciuszek''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 30
Ocena:
5.0

1 ocena

To ciasto jest trochę pracochłonne, ale warto je przygotować, bo jest bardzo pyszne. Bardzo polecam przepis na ciasto ,,Kopciuszek''

składniki

Składniki na jasny biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mąki tortowej 

Składniki na biszkopt makowy:

  • pół szklanki suchego maku
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 Składniki na krem:

  • 2 pełne szklanki mleka
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 20 dag masła 82 %

 

Składniki na piankę:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • 200 ml zimnego mleka
  • 1 truskawkowa galaretka
  • 250 gorącej wody

 Składniki na polewę:

  • 3 łyżki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • niewielka ilość gorącej wody

 Dodatkowe składniki:

  • cukrowa posypka według uznania
  • 10 dag herbatników
sposób przygotowania

Wykonanie ciasta Kopciuszek:

  1. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Następnie ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę.
  2. Biszkopt makowy: Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Piekę je około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzę
  3. Krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram aż krem będzie puszysty.
  4. Pianka: Galaretkę rozpuszczam w gorącej wodzie i odstawiam do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijam według przepisu na opakowaniu, wlewam tężejącą galaretkę i dokładnie ubijam.
  5. Polewa: Cukier i kakao przekładam do garnka, dodaję gorącej wody i mieszam, tak żeby powstała gęsta papka. Dodaję masło lub margarynę, gotuję na małym ogniu cały czas mieszając. Polewę zdejmuję z ognia i mieszam aż będzie gęsta i szklista.
  6. Przekładanie: Na jasny biszkopt wykładam równomiernie piankę, następnie przykładam makowym biszkoptem, na biszkopt rozsmarowuję równomiernie krem budyniowy i układam herbatniki, na herbatniki rozsmarowuję polewę i dekoruję posypką.

 

 

 



Tak wykonane ciasto ,,Kopciuszek''wstawiam do lodówki na kilka godzin do stężenia. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 30
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Kurczak marchewkowy z makaronem
Gwiazdka

Kurczak marchewkowy z makaronem

Podawać z makaronem ponieważ tak podana potrawa jest najlepsza
Japońskie śledzie
Gwiazdka

Japońskie śledzie

Cos na Sylwestra
Roladki schabowe dla leniwych
Gwiazdka

Roladki schabowe dla leniwych

Polecam dla zapracowanych, ponieważ szybko się robią
Kapuśniak
Gwiazdka

Kapuśniak

Zwykła prosta a jaka dobra
Jajka w sosie musztardowym
Gwiazdka

Jajka w sosie musztardowym

Stary przepis a jaki dobry.
Powidła zatopione w pierniku
Gwiazdka

Powidła zatopione w pierniku

Ciasto piernikowe szybciutko się robi, jest wilgotne i pyszne
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!