Polecamy dzisiaj:

Botwinka mojej babci

Wigilijny barszcz z grzybami

print Drukuj
Wigilijny barszcz z grzybami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
3.8

32 ocen

Czerwony barszcz wigilijny to specjalna potrawa. Każda pani domu ma pewnie swój przepis. Ja mogę się pochwalić przepisem na barszcz wigilijny z grzybami. Klarowny i intensywnie buraczkowy barszcz z nutą grzybową to moje danie popisowe. O przepis na barszcz wigilijny z uszkami poprosiła mnie nawet moja teściowa!

składniki
  • suszone grzyby (najlepiej prawdziwki lub podgrzybki) - spora garść
  • buraki - 4 (średnie)
  • wywar warzywny (marchewka, cebula, pietruszka, por) - 2 l
  • czosnek - 2 ząbki
  • liście laurowe - 2 szt.
  • majeranek- 2 łyżki
  • ziele angielskie - 4 ziarenka
  • posiekana świeża natka pietruszki - 3 łyżki
  • sok z cytryny - 3 łyżki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
sposób przygotowania

A oto mój przepis na wigilijny barszcz z grzybami:

  1. Grzyby opłukujemy na sitku, wkładamy do rondelka, zalewamy 2 szklankami zimnej wody i zostawiamy na noc do namoknięcia.
  2. Następnego dnia grzyby ugotować do miękkości, co może zająć około 20 minut, w wodzie w której się moczyły, z dodatkiem liści laurowych i czosnku.
  3. Buraki myjemy, każdy zawijamy w folię aluminiową, układamy na blasze do pieczenia i pieczemy do miękkości w przez około 1 godz. w 190 stopniach.
  4. Rozwijamy z folii, obracamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  5. Do wrzącego wywaru z warzyw dodajemy majeranek, pieprz, ziele angielskie oraz natkę pietruszki.
  6. Dodajemy starte buraki, doprawiamy solą i zagotowujemy.
  7. Gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 minuty, zdejmujemy z ognia i dodajemy sok z cytryny.
  8. Wywar warzywny przecedzamy i łączymy z wywarem z grzybów.

Jeżeli mamy czas, przecedźmy wywar dopiero następnego dnia. Dzięki temu wigilijny barszcz z grzybami będzie bardziej intensywny. Kilka grzybków możemy pozostawić w barszczu, a resztę wykorzystać oczywiście do farszu na uszka. Smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik
Gwiazdka

Dobry ten sernik, taki nie za słodki! Przepis na idealny sernik

Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe. 
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!